ALBLASSERDAM – Kinderen uit groep 8 van basisschool De Twijn hebben woensdag 24 april 2024 het oorlogsmonument aan de Polderstraat in Alblasserdam symbolisch geadopteerd. Burgemeester Jan-Willem Boersma legde samen met één van de kinderen een krans. Verder mochten alle leerlingen een roos bij het monument leggen. In een korte toespraak stond de burgemeester stil bij oorlog en vrijheid en bij de oorlogsslachtoffers. Bij de kranslegging was ook Joël van Driel namens muziekvereniging Soli Deo Gloria. Hij blies het taptoe-signaal, waarna er twee minuten stilte werd gehouden.

Eerder op de dag verzamelden de leerlingen in de raadzaal in het gemeentehuis. In de raadszaal droegen de leerlingen zelfgeschreven gedichten en verhalen voor over het thema ‘oorlog’. Vervolgens vertrokken zij vanaf het gemeentehuis voor een wandeling langs plekken die op 11 mei 1940 zijn gebombardeerd. Het Alblasserdamse 4 en 11 mei comité heeft deze wandeling georganiseerd. De wandeling eindigde rond 11.00 uur bij het oorlogsmonument aan de Polderstraat, waar het oorlogsmonument symbolisch geadopteerd werd met een kranslegging.

Landelijk project
‘Adopteer een monument’ is een landelijk onderwijsproject georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ieder jaar ‘adopteren’ leerlingen uit de groepen 7 en 8 een lokaal oorlogsmonument. Zo raken zij betrokken bij de lokale geschiedenis, leren zij wat herdenken is en leren zij waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven.

Dodenherdenking 4 mei 2024
18.00 uur De Nederlandse vlag hangt vanaf 18.00 uur ‘s avonds halfstok.
18.30 uur Ontvangst veteranen, nabestaanden van veteranen, begeleiders en belangstellenden in Landvast.
19.00 uur De jaarlijkse Vesperdienst, georganiseerd door de samenwerkende kerken, ter ere van dodenherdenking dit jaar in Landvast.
19.40 uur Loop mee in de stille tocht vanaf het Raadhuisplein naar het Oorlogsmonument aan de Polderstraat of kom rechtstreeks naar de Polderstraat.
Omstreeks 19.50 uur aankomst bij het Oorlogsmonument met muziek van Soli Deo Gloria.
20.00 uur Even voor de klok van de Grote Kerk acht uur slaat klinkt het trompetsignaal “Stilte” ter aankondiging van de twee minuten te houden stilte, gevolgd door het gezamenlijk zingen van couplet 1 en 6 van het Wilhelmus. Aansluitend zal de burgemeester een toespraak houden en zullen leerlingen van IKC De Twijn voordrachten geven.
20.30 uur Kranslegging en dankwoord.
Einde van de plechtigheden bij het Oorlogsmonument.

 

Deel dit bericht via...