ALBLASSERDAM – Enkele honderden mensen zijn zaterdagavond 4 mei 2024 aanwezig geweest bij de dodenherdenking bij het oorlogsmonument in de Polderstraat in Alblasserdam. Burgemeester Jan-Willem Boersma hield een toespraak, waarin hij het belang van herdenken en vrijheid benadrukte. De burgervader legde samen met Gerrit de Jong een krans. Ook werden er kransen gelegd door de gemeenteraad en door de veteranen.

Na een vesperdienst in Landvast vertrok rond 19.40 uur vanaf het Raadhuisplein een stille tocht naar het oorlogsmonument in de Polderstraat, waar bij aankomst muziek ten gehore werd gebracht door muziekvereniging Soli Deo Gloria. Om 20.00 uur werd het trompetsignaal ‘stilte’ geblazen en volgden 2 minuten stilte. Direct na de stilte klonken het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus.

Burgemeester Jan Willem Boersma gaf vervolgens een toespraak. Hij vertelde over de 62 Alblasserdammers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. “De oorlog lijkt steeds verder weg, maar de littekens zijn ook nog steeds voelbaar. In 1945 kregen we onze vrijheid terug. Het is belangrijk om dit te blijven koesteren.”

Boersma haalde ook meermaals Jean Noël Vandaele aan die in 1944 met zijn Hawker Typhoon vliegtuig crashte in polder Kortland in Alblasserdam. Het toestel waarmee de Belgische piloot crashte, is onlangs opgegraven. “Dat heeft indruk gemaakt. Wrakstukken, een romp, delen van de vleugels, het zuurstofmasker dat hij droeg en de hak van zijn laars die was achtergebleven aan het pedaal van het vliegtuig. Daarmee kwam het verhaal van Jean Noël dichtbij. Hij is één van de velen die heeft gestreden voor onze vrijheid.”

De burgervader vervolgde: “Laten we niet vergeten dat de oorlog nog altijd dichtbij is. Niet alleen in de verhalen van onze ouders en grootouders, maar ook in de conflicten elders in de wereld. We kennen allemaal de beelden. Voor miljoenen mensen is oorlog geen ver verleden, maar de realiteit. Ik denk aan de vluchtelingen die alles achterlieten. Ik denk aan de militairen die worden uitgezonden naar conflictgebieden, ver weg van huis. Ze dragen de last van de strijd en het verlangen naar vrede met zich mee. Ik denk ook aan veteranen die terugdenken aan makkers die achterbleven. Ik denk aan kinderen in oorlogsgebieden, voor wie bombardementen dagelijkse realiteit zijn. Zij weten niet of er voor hen een nieuwe morgen is. Herdenken is meer dan gedenken, maar ook een moment van nadenken. Wat kunnen we leren van het verleden en wat is vrijheid waard? Ook in ons land lijkt het dat we steeds vaker tegenover elkaar komen te staan. Vandaag staan we naast elkaar. We zijn verbonden door ons verleden en de koestering van vrijheid.”

De toespraak werd afgesloten met: “Een aantal namen van de mensen op het monument is van de familie De Jong; waaronder de grootvader en oom van Gerrit de Jong, waarmee ik straks de krans hoop te leggen. Ze kwamen om op 11 mei 1940. Met Gerrit de Jong leg ik met veel eerbied sámen een krans. Zijn broers Martin en André en zijn zus Marja sluiten daarbij aan. Hun vader Dick de Jong was 9 jaar oud toen op 11 mei 1940 de Duitse bommenwerpers hun brandbommen op Alblasserdam gooiden. Tien jaar geleden zette hij voor zijn kinderen op papier wat hij heeft meegemaakt. Een indrukwekkend verhaal. Zijn vader overleed aan de gevolgen van het bombardement. Zijn broer kwam om door kogel die vanaf de overkant van de Noord werd afgeschoten door de Duitsers. Een jong gezin verloor daarmee hun vader en broertje. We mogen hun verhalen nooit vergeten.”

Na de toespraak van de burgemeester las Lieke van der Waal van basisschool De Twijn een gedicht voor. Verder werden door andere kinderen alle namen van de Alblasserdamse slachtoffers voorgelezen.

Na het leggen van de kransen, werd de plechtigheid afgesloten door Dorien Zandvliet van het 4 – 11-mei-comité. Zij bedankte alle aanwezigen voor hun komst. “We hopen volgend jaar deze plechtigheid weer te kunnen houden.”

Op 11 mei wordt in Alblasserdam het bombardement op het Damdorp herdacht. Om deze gebeurtenis te herdenken, luiden kerkklokken op de tijdstippen waarop de bommen vielen. Dit is van 10.10 tot 10.20, van 12.40 tot 12.50 en van 14.00 tot 14.15. Samen met het 4 en 11 mei comité Dodenherdenking Alblasserdam vraagt de gemeente inwoners om op zaterdag 11 mei de Nederlandse of Alblasserdamse vlag halfstok te hangen.

Maandag volgt er op het Youtubekanaal van de gemeente nog een video over de dodenherdenking.

 

Deel dit bericht via...