Advertorial
ALBLASSERDAM – Ruim 9 jaar staat Elza van Dijk met haar kazen, eieren en boter op de markten in de regio. Iedere maandag is zij met haar kraam te vinden op de weekmarkt op het Wilgenplein in Alblasserdam. De boter, kaas en eieren van Van Dijk staan bekend om hun kwaliteit en hun puurheid, vaak zelfs direct bij de boer vandaan. “En zonder troep erin,” verzekert Elza. In dit verhaal over de marktondernemers in het Damdorp, vertelt Elza van Dijk op welke bijzondere manier zij op de markt is gekomen, nadat haar man bijna tien jaar geleden overleed en welke zuivelproducten er zoal bij haar te koop zijn. Actie in november 2022: Bij aankoop van kaas, tien eieren voor 1,25 euro!


Man overleden; beloofd door te gaan

Kaashandel J. van Dijk werd in 1982 gestart door Jacques van Dijk. Zo’n tien jaar geleden overleed Jacques. “Hij werd ziek en zei voordat hij overleed: “nooit die kaashandel wegdoen hoor”. Wij hebben toen met z’n allen beloofd door te gaan met de kaashandel. In het begin dacht ik: ‘o, als ik dat maar volhoud…’ Ik was helemaal geen markt gewend. Ik was zelf modiste en stond nooit buiten. Ik werd in het begin echt in het diepe gegooid. Ik ben veel gaan lezen over kaas en ben het eigenlijk spelenderwijs gaan leren hoe je moet snijden, hoe je moet inpakken, welke wijn bij welke kaas past. Wij, mijn dochter, zoon, schoonzoon, hebben gezegd: ‘we gaan ervoor’ en tot op heden hebben we het volgehouden,” vertelt de onderneemster.

Doorzetten
Werken in de kaashandel is vrij zwaar werk. Niet alleen vanwege de lange werkdagen en het gewicht van de kazen zelf, maar ook voor het snijden is de nodige spierkracht vereist. Elza: “Je moet inderdaad wel sterk in je polsen zijn. Vooral in de winter, als de kazen moeilijker te snijden zijn. Het vergt uiteindelijk veel kracht. Als het zwaar is, denk ik: nou El, even doorzetten. En tot nu toe kan ik het gelukkig aan. En ik wil ook wel echt doorgaan; ook voor m’n kinderen.”

Honderd soorten
Van Dijk heeft naar schatting wel honderd verschillende soorten kaas, waaronder de toch wel beroemde Stolwijkse kazen. “Ik zit wekelijks bij de boeren in Stolwijk. De boerenkazen haal ik echt bij de boer. Sommige boerenkazen zijn rauwmelks, de andere zijn gethermiseerd en de Goudse kazen zijn allemaal gepasteuriseerd. Het voordeel van de boerenkazen is dat er helemaal geen rotzooi in zit, geen e-nummers, geen troep. Het is echte, pure boerenkaas.”

Witte Meikaas
Kaas die ook goed wordt verkocht, is de verse Witte Meikaas. “Die halen we ook bij een boer. Deze kazen zijn drie dagen oud. Ze worden maar op twee boerderijen in heel Nederland gemaakt en zijn bijna nergens te koop. Het is echt een hele lekkere en zachte kaas, die je overal voor kunt gebruiken, zoals in salades, op pizza’s, op een bruin broodje of uit het vuistje. Ik heb in Alblasserdam al een aantal klanten die daar specifiek voor komen, maar ik denk dat veel Alblasserdammers het ook niet eens weten dat we die verkopen.”

Echte boerenboter
Elza vervolgt: “Wat ik ook leuk vind om te verkopen: de echte boerenboter. Die verkoop ik al veel in Alblasserdam. Boter zonder troep en zonder zout erin. Het zijn kluiten van 25 kilo en die snijden we voor de klant uit de vrije hand.”

Blij met Greet
Kaashandel Van Dijk is te vinden op 8 markten en op 1 standplaats in onder meer Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Voorschoten. De zaak wordt gerund door 17 man personeel en één stagiair. Tot vorig jaar stond Elza alleen in de kaaskraam in Alblasserdam, maar sinds afgelopen jaar staat zij samen met Greet Paans op de markt. “Het was steendruk en ik kon het eigenlijk niet meer alleen aan in Alblasserdam. Greet bood aan om te helpen. Daar ben ik heel blij mee. Zij doet het zó goed.”

Greet Paans (links) en Elza van Dijk kunnen het goed met elkaar vinden.

Speciale actie met eieren
In de komende maand is er een speciale actie met eieren. Elza vertelt: “Eieren zijn op het moment echt onwijs duur, omdat er vanwege de kippengriep minder kippen en dus ook minder eieren zijn. Bij aankoop van een stuk kaas, krijgen klanten tien verse eieren voor 1,25 euro. Die geef ik dan eigenlijk echt weg, want voor die prijs kan het niet, maar ik vind dat een mooie actie voor Alblasserdam. De actie geldt voor de hele maand november.”

Zonder zout
Van Dijk heeft voor ieder wat wils. Zo is er niet alleen koeienkaas, maar is er ook geitenkaas en de nog gezondere schapenkaas. Kazen die ook te eten zijn door mensen met lactose-intolerantie. Verder is er magere kaas voor mensen die een dieet volgen. In die kaas zit minder vet en zout. En als laatste noemt Elza nog de natriumarme kaas voor mensen die geen zout mogen. “Die heb ik in naturel en met komijn. De smaak is natuurlijk wel wat minder dan normale kaas, maar voor mensen die zoutloos moeten eten is het heel fijn dat ze zo toch nog een stukje kaas kunnen eten.”

Webshop en speciale kazen
De boter, kaas en eieren van Van Dijk zijn ook te koop via de website van de onderneming. www.vandijkkaas.com. Mensen uit Alblasserdam kunnen hun bestelling iedere maandag gratis thuis laten bezorgen.

Eerder
Elza van Dijk is de zevende ondernemer op rij die vertelt over het marktleven en over zijn producten. Eerder kwamen de marktondernemers Marjo Jansen Ondermode, Bezemer groente en fruit, Van der Kamp Vrijetijdskleding, Willem de Notenkoning, Jan van Gool Schoenen en Bakkerij ’t Stoepje al aan het woord op deze website. In de komende weken komen alle ondernemers van de Alblasserdamse weekmarkt aan het woord op Alblasserdamsnieuws.nl.

De weekmarkt
Iedere maandag staan er tussen 09.00 en 16.00 uur ruim 20 kramen op de weekmarkt op het Wilgenplein in Alblasserdam. In de komende weken komt er iedere week een marktondernemer in het nieuws, die vertelt over zijn of haar aanbod en achtergrond.

Op de weekmarkt in Alblasserdam zijn de volgende branches vertegenwoordigd:

  • Ondermode
  • Dameskleding 2x
  • Groente en fruit 2x
  • Schoenen
  • Notenkraam
  • Gsm artikelen
  • Bakker Stoepje
  • Wenskaarten
  • Snoepkraam
  • Slagerij/ poelier
  • Stofzuiger-/ huishoudelijke artikelen
  • Kaasboer 2x
  • Bloemen-/ plantenkraam
  • Reform artikelen
  • Beenmode
  • Kinderkleding

 

Deel dit bericht via...