ALBLASSERDAM – Zo’n twintig boeren(sympathisanten) zijn woensdagavond 17 augustus 2022 naar het gemeentehuis in Alblasserdam gegaan om te proberen hun vlaggen terug te krijgen. De mannen hingen afgelopen week met zo’n 60 deelnemers 500 vlaggen op in het dorp. Woensdag is de gemeente Alblasserdam begonnen met het verwijderen van deze vlaggen. De actievoerders vingen woensdagavond in in het gemeentehuis bot. Bij de receptie werd verteld dat de vlaggen niet in het gemeentehuis waren en waarschijnlijk bij de gemeentewerf lagen en de gemeentewerf was al enkele uren gesloten.

De mannen vertrouwden het niet helemaal, omdat sommigen van hen in de middag mensen van de gemeente gesproken hadden, waarbij was verteld dat de vlaggen bij het gemeentehuis af te halen zouden zijn. Verder werd er gevraagd naar de burgemeester voor een gesprek. Toen bleek dat de burgemeester er niet was en de vlaggen niet klaar lagen, ging men naar buiten.

Nadat er in het scheepskunstwerk de Klipper ‘Kosmopoliet’ voor het gemeentehuis een vlag op z’n kop was opgehangen, vertrok de groep. Aanvankelijk met het idee om bij een ambtenaar langs te gaan, maar daar werd uiteindelijk vanaf gezien. Besloten werd om de ambtenaar telefonisch te benaderen met de vraag of de vlaggen opgehaald konden worden. De boeren(sympathisanten) hopen donderdag hun vlaggen op te kunnen halen bij de gemeentewerf in Alblasserdam.

Halverwege de avond is ook nog door iemand de politie gebeld. Bij de politie ging er direct een melding uit over een demonstratie op het Cortgene. Toen de politie enige tijd later arriveerde, waren de actievoerders echter al vertrokken.