ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam geeft 20.000 euro subsidie aan de Stichting Facilitair Evenementen Alblasserdam (SFEA). De SFEA is een gemeenschappelijk platform waarin de vier grote evenementen (Koningsdag, Paardenmarkt, Wielerronde en Havenfestival) centraal facilitaire zaken regelen met als doel de veelal vrijwillige evenementenbesturen te ontlasten. De stichting had aangegeven dat zij zonder financiële bijdrage geen mogelijkheid ziet om haar bestaan voort te zetten. Daarmee kwam de doorgang van de grote Alblasserdamse evenementen in gevaar. Dat is te lezen in een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad van Alblasserdam.

In de raadsinformatiebrief van het college is te lezen: “De SFEA is op dit moment onder andere verantwoordelijk voor de fondsenwerving, het aanvragen van de vergunningen en het opstellen van veiligheids- en mobiliteitsplannen. Hiervoor doet de SFEA zaken met een evenementenbureau. Op deze wijze wordt er zorg gedragen dat er elk jaar opnieuw wordt voldaan aan de vergunningseisen die door de overheid worden gesteld. De SFEA faciliteert eveneens zaken zoals het inhuren van de EHBO en het aanstellen van de vereiste veiligheids- en verkeerscoördinatoren.”

Ontwikkeling SFEA 2023 en daarna
De SFEA heeft eerder haar ambitie uitgesproken om zich naast de vier grote evenementen ook meer ten dienste te stellen van organisatoren van de kleinere Alblasserdamse evenementen. Te denken valt hierbij aan het adviseren en begeleiden bij vergunningaanvragen. Dit mede omdat de strenger wordende vergunningseisen meer expertise vragen van evenementenorganisatoren. Ook wil de SFEA een eigen pool verkeersregelaars op gaan leiden om in te zetten bij Alblasserdamse evenementen om daarmee de kosten te beperken en inzet lokaal de houden.

Financiële situatie SFEA
Op maandag 6 maart 2023 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de SFEA, wethouder Margreet de Deugd en de betrokken ambtenaren van de gemeente Alblasserdam. In dit gesprek heeft de SFEA zorgen geuit over haar financiële situatie. In de raadsinformatiebrief staat hierover: “Deze situatie is onder andere ontstaan door de fors teruggelopen bijdrage van sponsoren en hogere kosten van de planvorming ten behoeve van de vergunningen. de SFEA heeft aangeven dat de stichting zonder financiële steun op zal houden te bestaan. Dit zou betekenen dat de vier grote evenementen, die op dit moment deels afhankelijk zijn van de diensten en fondsen van de SFEA, in het huidige jaar 2023 al niet meer bekostigd kunnen worden. Daardoor komt de doorgang van deze voor Alblasserdam beeldbepalende evenementen in het geding.”

Voor dit jaar gaat het om een incidentele bijdrage van 20.000 euro, maar er wordt wel rekening gehouden met een vaste bijdrage in de toekomst.

Als motivatie voor de toekenning, presenteert het college van B&W een lange lijst aan argumenten, waarom het belangrijk is dat de SFEA de subsidie verdient.  Hieronder de opsomming van het college:
De SFEA heeft aangegeven dat zij zonder financiële bijdrage geen mogelijkheid ziet om haar bestaan voort te zetten.
Wanneer de SFEA wordt opgeheven:
komen de vergunningaanvraag, planvorming en de daaraan verbonden kosten terug bij de afzonderlijke evenementenorganisaties;
verdwijnt de bewaking en controle op de planning, aanvullingen en wijzigingen op de vergunningaanvragen;
komt de fondsenwerving terug bij de afzonderlijke evenementenorganisaties
zullen de vrijwilligers van de afzonderlijke evenementenorganisaties veel meer tijd kwijt zijn aan de hierboven genoemde punten wat ten koste gaat van de organisatie van het evenement zelf;
is de kans aanwezig dat de vrijwilligers van de afzonderlijke evenementenorganisaties zich hierdoor terugtrekken;
verdwijnt de gecentraliseerde expertise die veelal ontbreekt bij de afzonderlijke evenementenorganisaties. Ook als het gaat om opdrachtverstrekking aan derden;
– 
zal dit een negatief effect hebben op de kwaliteit van de vergunningaanvragen, veiligheids- en mobiliteitsplannen;
verdwijnt er een centraal aanspreekpunt voor gemeente, veiligheidsregio en overige adviseurs;
komt de ondersteunde en adviserende rol meer bij de gemeente te liggen, die op dit vlak nu ontlast wordt door de SFEA, welke die diensten kosteloos verleent. Dit geldt eveneens voor de planning, termijnbewaking en informatiedeling tussen de diverse evenementen;
wordt de kwaliteitsslag die de SFEA gerealiseerd heeft op de planvorming teniet gedaan, wat indirect effect al hebben op de veiligheid op en rondom de evenementen;
kunnen de bovengenoemde punten ertoe kunnen leiden dat evenementen geen doorgang kunnen vinden. Zowel door het financiële aspect als door tekortkoming in de planvorming ten behoeve van de vergunningverlening.

Opvallend feit is dat de SFEA in 2012 juist werd opgericht om onder meer geld binnen te halen voor de evenementen. De stichting werd opgericht op aanraden van toenmalig burgemeester Bert Blase. SFEA-voorzitter Adri Maat vertelde 11 jaar geleden: “Als je op zoek gaat naar sponsors, loopt het vaak bij de telefoniste van een bedrijf al op een dood spoor. Schriftelijke verzoeken die daar op volgen belanden op stapel in het ronde archief. Op die manier lukt het soms niet om als organisatie gelden bij elkaar te krijgen. Daarom is er op initiatief van burgemeester Blase een aparte stichting opgezet voor werving van sponsorgelden bij grote ondernemingen. Zes grote bedrijven hebben zich verbonden aan de stichting. Dit zijn Oceanco, Havenbedrijf Rotterdam, Nedstaal, FN Steel, Rabobank en Maat Groep. Zij zullen eens per jaar een donatie doen. Het geld wordt vervolgens over de evenementen verdeeld. Hier halen we meer mee binnen dan hoe we dat voorheen deden,” aldus Maat in 2012.

In 2019 kreeg de stichting een andere functie. “Door het wegvallen van een aantal grotere bedrijven en de wens van andere deelnemers in het fonds om rechtstreeks een relatie te onderhouden met de evenementen, houdt de oorspronkelijke functie van de SFEA dit jaar op. De stichting zelf zal zich vanaf volgend jaar niet meer richten op de financiën, maar (meer dan nu) op het faciliteren van evenementen. Denk daarbij aan hulp bij vergunningaanvragen, de aanschaf en huur van materiaal dat bij verschillende evenementen nodig is,” zo werd toen gemeld.

Deel dit bericht via...