ALBLASSERDAM – Sinds woensdagmiddag 30 mei is Alblasserdam een nieuwe stichting rijker. Om de continuïteit van vier grote evenementen te bevorderen, is op aanraden van burgemeester Bert Blase de Stichting Fondswerving Evenementen Alblasserdam  (SFEA) opgericht. De officiële presentatie vond plaats in cultureel centrum Landvast aan de Haven in het Damdorp. De SFEA, met de burgemeester als ambassadeur, zal zich vooral inzetten om sponsorgelden binnen te halen voor de organisatie van Koninginnedag, de St. Jacobus Paardenmarkt, het Havenfestival Alblasserdam en de Wielerronde Alblasserdam voor professionals en amateurs.

Het bestuur bestaat uit Adri Maat (voorzitter), Linda Vonk (Secretariaat) en Jos van den Boogert (Penningmeester). Voorzitter Maat vertelde woensdag waarom de stichting nodig is: “Als je op zoek gaat naar sponsors, loopt het vaak bij de telefoniste van een bedrijf al op een dood spoor. Schriftelijke verzoeken die daar op volgen belanden op stapel in het ronde archief. Op die manier lukt het soms niet om als organisatie gelden bij elkaar te krijgen. Daarom is er op initiatief van burgemeester Blase een aparte stichting opgezet voor werving van sponsorgelden bij grote ondernemingen. De burgemeester zal zelf ambassadeur worden. Daar zijn wij erg blij mee, omdat directie en burgemeester elkaar vaak sneller weten te vinden dan dat organisatoren zelf vanaf onderaf contact moeten maken,” aldus Adri Maat.

Vergunningen
Hoewel geld een belangrijke rol speelt bij de nieuwe stichting, zal niet alle aandacht daar naar uit gaan. “Ook de organisatoren onderling moeten elkaar vinden bij bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen. Dat kan een winst opleveren,” meent Maat.

Grote bedrijven
Aan de nieuwe stichting hebben inmiddels zes grote bedrijven zich verbonden. Dit zijn Oceanco, Havenbedrijf Rotterdam, Nedstaal, FN Steel, Rabobank en Maat Groep. Zij zullen eens per jaar een donatie doen. Het geld wordt vervolgens over de evenementen verdeeld. “Hier halen we meer mee binnen dan hoe we dat voorheen deden,” licht de voorzitter toe.

Kracht van de samenleving
Burgemeester Blase is blij dat de stichting er gekomen is. “Dit is typerend voor de kracht van de samenleving. We leven in een bruisende gemeente, waar veel wordt georganiseerd. Dan is het mooi om te zien dat bedrijven zich op deze manier aan de samenleving verbinden.”

Nog een evenement
Adri Maat sloot niet uit dat er nog een evenement aan de stichting wordt toegevoegd. “Daar moeten we eerst nog eens goed over spreken, maar het zou kunnen dat we er een evenement aan toevoegen.” Na de presentatie van de nieuwe stichting en het logo, kregen de aanwezigen een maaltijd aangeboden en kon er getoast worden met de hoop op een succesvol initiatief.