ALBLASSERDAM – Zwembad Blokweer aan de Sportlaan in Alblasserdam wordt per direct gesloten, omdat er mogelijk sprake is van roestvorming op roestvast staal. “Omdat veiligheid voor de BSSA en het gemeentebestuur voorop staat, heeft het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam besloten om het zwembad in sportcentrum Blokweer per direct te sluiten,” zo meldt de gemeente Alblasserdam in een persbericht. “We streven er naar om binnen twee weken meer duidelijkheid te kunnen bieden over te nemen stappen

De gemeente meldt te begrijpen dat de directe sluiting nare gevolgen heeft voor de mensen die gebruikmaken van het bad.

Hoe ernstig de situatie precies is, zal in de komende weken duidelijk gaan worden. De gemeente meldt: “Ervaringen elders in het land hebben ons geleerd dat roestvorming op roestvaststaal gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Op 1 februari is gebleken dat dit ook mogelijk in het zwembad Blokweer aan de hand zou kunnen zijn. Op basis van reguliere inspecties en aanvullend onderzoek is naar voren gekomen dat er maatregelen moeten worden genomen. Over de aard van deze maatregelen proberen we over twee weken meer duidelijkheid te geven.”

Blokweer probeert zoveel mogelijk mensen direct te informeren, al kan daarmee niet voorkomen worden dat er woensdagochtend 2 februari 2022 zwemmers voor de deur staan die weer naar huis moeten.

Urgente vragen kunnen gesteld worden via het e-mailadres [email protected] om zo de telefoon niet te overbelasten.

Eerste in Nederland
Alblasserdam kreeg in 2014 als eerste gemeente in Nederland een zwembad, dat volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is gebouwd. De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed (een 8-baans 25 meter bad). Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept.

Problemen
Binnen een jaar ontstonden er problemen. De eerste schade ontstond tijdens het installeren van de beweegbare bodem. Toen viel een tijdelijke ondersteuning om, waardoor de vaste bodem beschadigd raakte. Er ontstond een lekkage, die door de leverancier van het bad tijdelijk is gerepareerd.

Misvormd
Na de oplevering ontstond door een constructiefout in de beweegbare bodem, opnieuw schade aan de zwembadbodem. Daardoor ontstonden diverse lekkages. Deze zijn, na herstel van de constructiefout, eveneens tijdelijk gerepareerd. Tot slot blijken de roestvaststalen kolommen in de constructie van het bad op een aantal plaatsen misvormd te zijn. De reparaties en de kosten kwamen voor rekening van de bouwaannemer.

Verstopte riolering
Door een verstopte riolering moest zwembad Blokweer dinsdag 22 september 2015 sluiten. De verstopping veroorzaakte namelijk een lekkage in de machinekamer van het nog geen jaar oude bad. Onder meer de zwemlessen werden geannuleerd.

Deel dit bericht via...