ALBLASSERDAM – Huis-aan-huiskrant De Klaroen wordt voortaan niet meer bezorgd in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. De krant blijft nog wel verschijnen in Alblasserdam en Papendrecht, maar niet meer onder de oude naam. De nieuwe naam wordt: Het Kontakt – Klaroen.nl. Dat maakt de krant woensdag 4 augustus 2021 bekend aan de lezers. In Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland wordt voortaan Het Kontakt bezorgd, met de focus op de gemeente Molenlanden. De Klaroen is voor hen nog wel verkrijgbaar bij een aantal afhaalpunten.

Geschiedenis
De Klaroen is ontstaan uit samenwerking tussen twee periodieken. In 1934 begonnen de Gebroeders Verloop met de verspreiding van Vraag en Aanbod: een blad met uitsluitend rubrieksadvertenties. De druk hiervan werd in het oorlogsjaar 1941 gestaakt, omdat er geen advertenties meer binnenkwamen. In de oorlog werd ook gestart met verzetskrant ‘de Vrije Pers’. Deze krant is in 1946 omgedoopt tot ‘De Klaroen’. In 1947 vonden de beide periodieken van Alblasserdam elkaar. In november 1947 verscheen Vraag en Aanbod weer, en na stevig onderhandelen werd besloten beide bladen ineen te schuiven. Jarenlang werd de titel ‘Vraag en Aanbod’ bij de titel De Klaroen opgenomen. In de loop der jaren is die ondertitel verdwenen.

Verschuiving
In de afgelopen jaren vonden er nog meer diverse kleine veranderingen plaats. Zo werd de titel in plaats van De Klaroen, Klaroen.nl; een directe verwijzing naar de website van de nieuwssite. In 2009 fuseerden de concurrenten Klaroen en Het Kontakt met elkaar. De titel Klaroen bleef bestaan en Het Kontakt verdween. In de afgelopen jaren kwam de titel van Het Kontakt echter steeds weer meer naar voren. Wie bijvoorbeeld naar website van De Klaroen ging, kwam terecht op HetKontakt.nl/Klaroen. En sinds woensdag 4 augustus 2021 is de hoofdtitel Klaroen verdwenen en maakt plaats voor de titel Het Kontakt, met als ondertitel ‘Klaroen.nl’.

Maatwerk
Ook in de afgelopen jaren vonden in het lokale medialandschap flinke verschuivingen plaats. Bijna alle papieren huis-aan-huiskranten in Alblasserdam zijn verdwenen. Daar waar ooit De Stem Alblasserwaard, De Vonk en Het Kontakt in het dorp werden bezorgd, blijft nu alleen de Klaroen-editie van Het Kontakt over. Uitgeverij Kontakt Mediapartners heeft recent een aantal titels overgenomen van uitgeverij DPG Media. Dit resulteert in 13 wekelijkse uitgaves in het land. “We hebben deze grote veranderingen aangegrepen voor maatwerk, zoals een eigen krant voor Molenlanden. Voor De Klaroen komt de focus hiermee primair te liggen op Alblasserdam en Papendrecht.