file2ALBLASSERDAM – De VVD en de PvdA hebben in de Tweede Kamer een motie ingediend met daarin de vraag aan minister Schultz om de aanpak van het fileprobleem op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem prioriteit te geven. De regeringspartijen vragen de minister om de A15 met prioriteit op te nemen in het programma ‘Goederencorridor Oost’. Voor dit programma is onlangs 200 miljoen euro vrijgemaakt. De file tussen Ridderkerk en Gorinchem is met ruim elf miljoen euro economische schade in 2015 de duurste file van Nederland. Om het fileprobleem goed aan te kunnen pakken, is er een investering van miljoenen euro’s nodig.

De wens vanuit de Drechtsteden is dat de A15 wordt verbreed en dat er twee keer drie rijstroken komen. De ingediende motie wordt dinsdag 6 december in de Tweede Kamer behandeld.

Blij mee
Portefeuillehouder Bereikbaarheid Hans Tanis vroeg afgelopen week minister Schultz van Haegen ook al aandacht voor het fileprobleem. Tanis is blij dat zijn brief nu ondersteund wordt met een motie van de VVD en de PvdA. “Daar zijn we uiteraard erg blij mee. Ik ben benieuwd naar de uitslag van de stemming en of de minister de motie aan gaat nemen.”

Projectenlijst
De Sliedrechtse portefeuillehouder wil niet te vroeg juichen. “Als de motie wordt aangenomen betekent dat niet meer en niet minder dan dat dit deel van de A15 op de projectenlijst ‘Goederencorridor Oost’ komt te staan. Uiteraard mits de minister de motie ook aanneemt en niet naast zich neerlegt,” aldus Tanis.

Niet alleen verbreding
De portefeuillehouder pleit niet alleen voor een verbreding van de A15, maar ook voor slimme innovatieve maatregelen zoals het spreiden van verkeer over de dag en meer samenwerking tussen producent en vervoerder.

Voor 2028
Als de motie wordt aangenomen, wordt er waarschijnlijk volgend jaar een plan opgesteld door de minister. Tanis vertelt: “Dat betekent dat er extra middelen beschikbaar komen en daarmee is er een grote kans dat we voor 2028 aan de gang zijn.”

Tekst en foto’s: Peter Stam.

file2