kinderhulpREGIO – Voor 200 kinderen dreigt de stichting Europa Kinderhulp deze zomer geen onderdak te kunnen vinden. Er melden zich te weinig vakantiegezinnen aan. Europa Kinderhulp is een landelijke stichting die sinds 1961 vakantiereizen organiseert voor ongeveer 1500 kinderen uit kansarme, kwetsbare gezinnen uit onder ander Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Marjelle Kooijman, woordvoerder van de stichting en inwoonster van Nieuw-Lekkerland spreekt van een kritieke situatie. Maandagavond 11 mei om 22.30 uur vertelt de Lekkerlandse bij Hart van Nederland over het wat de stichting doet. Marjelle vertelt: ‘Het tij is nog te keren, maar dan moet er de komende weken wel wat gebeuren. Een toenemend aantal jongens en meisjes gaat zelden of nooit echt op vakantie omdat ze uit gezinnen komen die te kampen hebben met grote sociale of financiële problemen. Ze wonen in buurten zonder speelruimte. Er zijn kinderen uit grote gezinnen met een krappe behuizing. En kinderen waarvan de ouders er door ziekte van henzelf of andere gezinsleden onderdoor dreigen te gaan. Of ouders die juist bezig zijn om zich met hun gezin uit de problemen te werken. Een kort verblijf bij een vakantiegezin, daar hebben kinderen vaak hun hele leven profijt van’.

Afgedankt hotel
Het selecteren van de kinderen doet Europa Kinderhulp niet zelf. Daarvoor werkt de stichting samen met uitzendende organisaties in de landen van herkomst. Dat zijn het Rode Kruis, Leger des Heils, Humanitas, maar ook lokale overheden. Kooijman: ‘We bezoeken die organisaties en hebben regelmatig overleg. Tanja ten Bosch, medewerker bij Europa Kinderhulp, bezocht onlangs enkele gezinnen in de buitenwijken van Parijs. ‘In het 15e district ontmoette ik een alleenstaande moeder. Zij zorgt geweldig goed voor haar drie jonge kinderen, maar hun kamer is niet groter dan 25 vierkante meter. Tussen twee stapelbedden en koffers met kleding doen haar zoontjes van 4, 7 en 9 jaar hun huiswerk en ze spelen er. Ze komen niet veel buiten en de zomer komt eraan… Moeder volgt een opleiding tot ziekenverzorgende. Haar jongens zouden zo enorm geholpen zijn als ze in een andere omgeving even de sores van zich af zouden kunnen schudden. Dat geldt ook voor Fatoumata, een 9-jarig meisje. Zij woont samen met haar moeder in een afgedankt hotel. Een naargeestig complex met lange, donkere gangen. Je zult er je jeugd maar moeten doorbrengen… Moeder is gevlucht uit het West-Afrikaanse Guinee. Ze hebben geen papieren en weinig perspectief. Fatoumata heeft het zo nodig om eens te kunnen ervaren wat het is om zorgeloos kind te kunnen zijn’.

Liefdevolle aandacht
Kooijman: ‘Vakantiekinderen komen altijd voor een periode van tweeënhalve week. Dat lijkt lang, maar die tijd is ook wel nodig om elkaar goed te leren kennen. In principe kan iedereen vakantieouder worden. Je moet vooral in staat zijn tijd om liefdevolle aandacht aan een kind te besteden. Liefde, structuur, regelmaat: daar draait het om. Wij maken bij de selectie geen onderscheid naar godsdienst, nationaliteit, culturele achtergrond of politieke voorkeur’.

Aanmelden, meer informatie of een kennismakingsboekje aanvragen kan via de website: europakinderhulp.nl of per mail:zuidholland@europakinderhulp.nl. Op de site staan ook de data van de kinderreizen.

Liever direct en rechtstreeks contact met een medewerker/vrijwilliger van Europa Kinderhulp bij u in de buurt? Ed en Anja Ringelberg (078-6149522 /0613683240) of Joël Batenburg (0182-600355).