ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam gaat vanaf woensdag 17 augustus 2022 alle vlaggen die afgelopen week op z’n kop zijn opgehangen in het dorp weghalen, met uitzondering van de vlag op het kunstwerk op de rotonde bij de Plantageweg. Die vlag wordt voorlopig toegestaan. In een persbericht laat de gemeente weten dat er is besloten om te gaan handhaven.

“Afgelopen donderdag hebben actievoerders zo’n 500 omgekeerde vlaggen opgehangen in het dorp. Zij hebben hiermee een duidelijk statement gemaakt tegen het landelijke stikstofbeleid. Als gemeente willen we inwoners ruimte bieden om hun stem te laten horen. Het demonstratierecht is een groot goed. Maar het is niet onbegrensd. Bij demonstreren horen regels en afspraken. We hebben daarom meermalen en via verschillende kanalen opgeroepen tot een gesprek,” zo is te lezen in het persbericht van de gemeente.

“Helaas is dat niet gelukt”, vertelt locoburgemeester Marten Japenga. Het is een onaangekondigde manifestatie en het gemeentebestuur heeft besloten te gaan handhaven. Vanaf woensdag worden de vlaggen weggehaald. Japenga legt uit: “De openbare ruimte moet neutraal blijven. Zonder vergunning mag daar niet worden gedemonstreerd. We realiseren ons evenwel dat de steun aan de boeren nog steeds groot is. Daarom maken we één uitzondering: de vlag op het kunstwerk de Vier Windstreken. Die vlag laten we voorlopig hangen, als plek waar de protestuiting is toegestaan.”