ALBLASSERDAM – Aan de buitenzijde van een woning aan de Talmastraat in Alblasserdam is vrijdag 1 januari 2021 brandschade ontstaan door vuurwerk. Halverwege de nacht ontdekten voorbijgangers dat er vuurwerk tegen een huis was gekomen en dat dit was blijven branden. De bewoners werden gewekt en de brandweer werd gebeld. Op de stenen gevel was ook goed de schade zichtbaar. Om er zeker van te zijn dat het vuur niet naar binnen was geslagen, kwam de brandweer ter plaatse voor een nacontrole. Er bleek geen sprake meer te zijn van brand.

Branden
Verder rukte de brandweer tijdens Oud en Nieuw uit voor twee containerbranden in de Goudsbloemstraat, een autobrand aan de Van Eesterensingel, containerbranden aan de Klipper en de Sportlaan, brand bij de jongerenontmoetingsplek aan de Rembrandtlaan en drie automatische brandmeldingen in het gebouw van Rijkswaterstaat bij de Noordtunnel.

Vernielingen
Tijdens Oud en Nieuw zijn in Alblasserdam diverse objecten in de buitenruimte vernield. De jongerenontmoetingsplek werd vernield en in brand gestoken. Verder werden diverse prullenbakken opgeblazen met vuurwerk en langs de Plantageweg werd een ruit van een bushokje kapot gemaakt.

Geen aanhoudingen en gewonden; hulpverleners met rust gelaten
Er zijn in Alblasserdam tijdens de jaarwisseling geen aanhoudingen verricht. Ook was er in Alblasserdam geen geweld tegen hulpverleners zoals politieagenten, brandweermensen en medewerkers van de ambulancedienst. De hulpverleners hebben ongestoord hun werk kunnen doen. Tot slot is er, voor zover nu bekend is, niemand gewond geraakt bij het afsteken van vuurwerk.

Kerkklokken
Rond twaalf uur ‘s nachts werden diverse kerkklokken geluid. Toch was dit op veel plekken niet heel goed hoorbaar, omdat het geluid werd overstemd door al het vuurwerk. Ook de klok van de Oude Toren bij de begraafplaats werd geluid. Dit gebeurde op initiatief van diverse politieke partijen, die afgelopen week een oproep deden.

Burgemeester
Burgemeester Jaap Paans laat weten: “Met relatief veel vuurwerk, klokgelui, enkele kleine brandjes met totaal 7 uitrukken van de brandweer heeft Alblasserdam 2020 uitgeluid. Politie en jongerenwerk zagen veel jeugd op straat. Dank aan allen voor hun inzet vannacht en wens alle Alblasserdammers een gezond 2021!”