ALBLASSERDAM – De jongerenontmoetingsplek (JOP) aan de Rembrandtlaan in Alblasserdam is donderdag 31 december 2020 in brand gestoken. De plastic ruit die in brand stond, zorgde voor flinke rookwolken. De brandweer kwam met spoed ter plaatse om het vuur te doven. Het dak, de afvalbak, de ruiten en de stenen zijn beschadigd geraakt. Sinds de plaatsing in 2017 is de ontmoetingsplek al meerdere keren vernield. Vooral tijdens de jaarwisselingen moest de JOP het telkens weer ontgelden. Voor zover bekend zijn ook donderdag geen daders opgepakt.

De JOP werd in maart 2017 officieel geopend en werd op verzoek van een aantal jongeren gerealiseerd, omdat volgens hen nergens een plek was om te ‘chillen’ in Alblasserdam. De realisatie van de JOP kostte toen 18.610 euro. Twee maanden na de opening werd de hangplek al in brand gestoken. Er ontstond onder meer schade aan de bankjes, de bestrating, het glas en de prullenbak. Tijdens de jaarwisseling 2017 / 2018 werd de ontmoetingsplek opnieuw vernield. Toen werd het dak opgeblazen met vuurwerk, de prullenbak verwoest door zwaar vuurwerk. Daarnaast werden de ‘hufterproof-ruiten’ kapot gemaakt. Tijdens de jaarwisseling van 2018/2019 werd de JOP opnieuw vernield. Onder meer een ruit werd opgeblazen met illegaal vuurwerk.

De gemeente Alblasserdam laat ieder jaar weten aangifte te doen bij de politie van vernielingen die gedaan zijn aan gemeentelijk eigendommen in de publieke ruimte.

Burgemeester Jaap Paans spreekt van ‘asociaal gedrag van jeugdige vandalen’. “Er is forse schade aan JOP. Daders en ouders doen er goed aan zich te melden. Politie heeft deze zaak in onderzoek. Van deze vernieling wordt aangifte gedaan. Voorkom een strafzaak, meld je als dader, neem je verantwoordelijkheid voor de schade,” aldus Paans.

Mensen die meer informatie hebben over de vernielingen aan de JOP, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Foto’s: Anton Hak, Annemieke Braat, Niek van de Wetering, Jesse de Boom, Gab, Debora van Dijk, Carmen Valk, Cor Hardenbol, Jaap Paans.