ALBLASSERDAM – Burgemeester Jaap Paans is maandag 31 december 2018 met zijn gezin naar Alblasserdam verhuisd. De burgervader stapte samen met zijn vrouw en drie dochters op de Waterbus in Dordrecht en fietste vanaf de waterbushalte Alblasserdam in. Paans Twittert: “Vandaag per fiets verhuisd. Dankbaar voor alles wat Dordt ons gezin bracht zwaaien we af en wenden de steven richting Alblasserdam waar ons nieuwe huis gereed is voor gebruik én we 1-1-2019 om 00.00 uur ingeschreven inwoner zijn. #proostenopeengoedbegin.”

Burgemeester Paans woonde in de afgelopen vijftien jaar in Dordrecht (Dubbeldam) en beloofde bij zijn installatie als burgemeester in 2015 dat hij op zoek zou gaan naar een huis in Alblasserdam. In 2017 schreef de burgemeester in een column: “Ons woonhuis is verkocht. Veertien jaar geleden schreven wij ons als belangstellenden in voor een nieuwbouwplan in Alblasserdam. Recent ondertekenden mijn vrouw en ik het koopcontract voor onze toekomstige woning op die plek. In het dorp met karakter waar ik me al sinds 1976 thuis voel. Stap voor stap leven we toe naar het moment dat we ons allemaal thuis zullen gaan voelen in ons nieuwe huis. Maar er moet nog veel gebeuren voordat het zo ver is: heien, metselen, timmeren en tegelen. Stap voor stap wordt er gewerkt aan het stevige fundament onder ons nieuwe ‘thuis’.”

Inmiddels is het dus zover en verhuizen de burgemeester, zijn vrouw en de kinderen naar het Damdorp.

In de Gemeentewet is bepaald dat een burgemeester woonachtig moet zijn in zijn gemeente. De gemeenteraad kan daar ontheffing voor verlenen. Aanvullend kan de Commissaris van de Koning nog een aantal keer ontheffing verlenen. Deze ontheffing werd verleend. Overigens huurde burgemeester Paans vanaf augustus 2015 wel al een eigen appartement in Alblasserdam, zodat hij al een deel van de tijd in het dorp kon verblijven.