Aai Stam Molenaar KinderdijkKINDERDIJK – De molens in Kinderdijk en molen ‘De Blokker’ in Alblasserdam worden deze week in de rouwstand gezet. Het gebaar is een eerbetoon aan de zondag 8 december overleden molenaar Arie Stam (in de volksmond Ai Stam). De rouwstand van een molen houdt in dat de onderste wiek voorbij de molen staat. Dit symboliseert dat iets ‘voorbij’ is.

Hoge Molen
Stam woonde ruim 31 jaar in de ‘Hoge Molen’, die later ook wel ‘De molen van Ai’ genoemd werd. In 2010 verhuisde Arie van zijn molen aan de Boezemkade, die gerestaureerd moest worden, naar ‘Onder het Waardhuis’ in Kinderdijk.

Molenaar
Arie, die van kinds af aan bij de molens te vinden was, was een zoon van bakker Nijs Stam en hielp eerst in de bakkerij. Later werkte hij bij de zuurstoffabriek. Daarna kreeg de Kinderdijker een baan als molenaar op de achtkante grondzeiler en werd hij machinist van het J. U. Smitgemaal op de Nederwaard.

81 jaar
Arie Stam is 81 jaar geworden en wordt vrijdag 13 december begraven. ‘De molen van Ai’ staat vanaf heden één jaar en zes weken in de rouw. De andere molens van het werelderfgoed staan in ieder geval tijdens de begrafenis in de rouwstand.

Foto: Archief 2010.
Onderste foto: 11 december 2013.

IMG_9354 (Kopie)