ALBLASSERDAM – De brandweerboot van Alblasserdam moet wegens bezuinigingen zo snel mogelijk de deur uit. In het totaal moet de brandweer van het Damdorp voor 83.000 euro bezuinigen. Door de boot van de hand te doen, worden duizenden euro’s bespaard. “Je bespaart natuurlijk de kosten van de boot en de jaarlijkse afschrijvingen, maar ook de kosten voor de ligplaats, het onderhoud, de brandstof en het oefenen,” vertelt postcommandant Gerard Ketting.

Doordat de boot verkocht wordt, is er ook geen trekkend voertuig meer nodig. Normaal gesproken werd de VW Touareg hiervoor gebruikt, die tevens dienst deed als vervoersmiddel voor de bevelvoerder. “De Touareg gaat weg en zal plaats maken voor een dienstauto voor bevelvoerder van dienst,” aldus Ketting.

KNRM
De taken van de wegbezuinigde boot, worden deels waargenomen door de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). Het andere deel van de taken wordt overgenomen door de blusboot van de veiligheidsregio.

Minder vrijwilligers
Behalve de bootbezuiniging is het maximumaantal brandweervrijwilligers vastgesteld op 34. Dit aantal stond op 36. Door dit bij te stellen, wordt er bespaard op onder meer brandweerpakken, opleidingen et cetera. Met het feit dat de nieuwe kazerne op de Dam goedkoper was dan was begroot is de bezuiniging compleet.