ALBLASSERDAM – Het was woensdag 8 september precies vijftig jaar geleden dat Ada van der Markt (69) en Sjaak Ravenstijn (71) elkaar eeuwige trouw beloofden. Bert Blase, burgemeester van Alblasserdam bezocht het echtpaar en gaf de twee een boek met foto’s van Kinderdijk cadeau. Twee dagen voor dit bezoek, ging Blase bij de buren van Ravenstijn langs, ook zij zijn namelijk vijftig jaar getrouwd.  Dat verslag is elders op deze site te lezen. Wel wilden de buren, die tevens erg goede vrienden van elkaar zijn, met elkaar op de foto. Klik op Lees Meer om de foto te bekijken en om verder te lezen.

Ada en Sjaak zijn allebei geboren en getogen Alblasserdammers. De twee leerden elkaar zo’n 55 jaar geleden kennen bij CKC Kinderdijk (korfbalclub, red). “Ik was bijna zestien en zat bij Sjaak in het korfbalteam. Op een dag zag ik Sjaak bij de bushalte staan wachten toen ik terugkwam van mijn kapperswerk in Rotterdam. Ik dacht: wat wil hij nou toch? Wekenlang wachtte hij me op, maar hij was te verlegen om wat te zeggen. Toen hij een keer oliebollen bij zich had, stond hij weer te wachten en hij zei: ‘schiet op, ik heb oliebollen bij me.’ Ik snapte er niets van en vroeg: ‘ja, dus?’. Eindelijk kwam het hoge woord er uit: ‘Ik wil een keer met je uit, snap dat dan’ zei Sjaak.”

Afgelikte boterham
In eerste instantie had Ada daar wat bedenkingen bij. “Ik vond hem zo verlegen, het was echt een bleutje.” Nadat zij haar twijfels kenbaar maakte aan haar moeder vertelde deze: “Ada, moet je luisteren, dat is helemaal niet erg. Je weet in ieder geval zeker dat het geen afgelikte boterham is.”

Nadat de twee met elkaar naar de bioscoop waren geweest, kregen ze verkering. Op negentienjarige leeftijd trouwde Ada met de toen 21-jarige Sjaak. “En bij ons was het geen ‘moetje’ hoor,” lacht de Alblasserdamse, doelend op het verhaal van haar buren.

Verschrikkelijk veel humor
Het gouden echtpaar heeft veel vrienden en kennissen. Toch zijn buren Nico en Loes Groen hele speciale vrienden. “We helpen elkaar erg veel en steunen elkaar in goede èn slechte tijden,” vertelt Ada. Sjaak vervolgt: “Ik vind het zo knap dat deze mensen nog zo leven, terwijl Nico een ernstige spierziekte heeft. Ze doen nooit zielig, al hebben ze natuurlijk ook wel eens hun verdriet. Maar ze hebben en houden verschrikkelijk veel humor. Je kunt altijd lachen met familie Groen.”

Niet vaak thuis
Als de burgemeester aan de twee vraagt hoe ze het zo lang met elkaar hebben uitgehouden, grapt Ada: “Nou Sjaak was niet zo vaak thuis, want hij was internationaal vrachtwagenchauffeur. Zo’n kunst was het dus niet.” Maar even later vervolgt ze serieus: “Je moet elkaar de ruimte geven. Niet te veel op elkaars lip zitten, dat is het geheim van zo lang bij elkaar zijn. We zijn trots dat we de vijftig hebben gehaald.”

Sjaak is in zijn leven veel van baan verwisseld. “Dat kon toch nog, er was werk genoeg.” Het langst was hij vrachtwagenchauffeur op buitenlandritjes, daarnaast werkte de Alblasserdammer als onderhoudsmonteur bij de Nedstaal. Ada werkte tot haar trouwen in de kantine bij Verolme. Momenteel besteed Ada veel tijd aan het maken van ‘dreutels’, een soort kaboutertjes.

Het echtpaar heeft één dochter, één kleindochter en één kleinzoon en heeft vrijdag het jubileum met negentig gasten gevierd in het Trefpunt in Oud-Alblas.