ALBLASSERDAM – De Alblasserdammers Nico Groen(73) en Loes de Dycker(70) waren op vrijdag 27 augustus vijftig jaar getrouwd. Maandag 6 september heeft burgemeester Bert Blase een bezoek gebracht aan de van oorsprong Amsterdammers, die over een flinke dosis humor en een snelle tong bleken te beschikken. Schaterlachend werden vele herinneringen opgehaald. Maar ook hier bleek dat achter bijna elke lach een traan schuil gaat. Nico lijdt namelijk sinds twee jaar aan een felle en ongeneselijk spierziekte. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Het jubilerende echtpaar kent elkaar al vanaf de lagere school. “Ik was bevriend met de broer van Loes en kwam daar dus vaak thuis. Volgens Loes’ ouders was ik voorbestemd,” vertelt Groen lachend. “Toen Nico een keer een feestje gaf, vroeg hij of ik ook kwam en vanaf die tijd is het aan. Ik vond hem echt een lekkerding. Hij had een mooie bos haar en was erg stoer,” herinnert Loes zich. Nico vervolgt grinnikend en met ondeugende ogen: “Opeens raakte Loes zwanger. Ik heb geen idee van wie, maar ze keken mij er voor op aan, dus moesten we trouwen.”

Nico en Loes Groen poseren samen met burgemeester Bert Blase voor de foto. Nico heeft een platenboek over Kinderdijk vast, die hij zojuist van de burgemeester heeft gekregen als presentje voor de gouden mijlpaal.

Humor
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn bij de familie. Nico heeft namelijk sinds twee jaar een agressieve spierziekte en is al deels verlamd, waardoor onder meer lopen onmogelijk is. Maar wie familie Groen kent, weet dat er niet zielig bij de pakken neergezeten wordt. “De spieren worden steeds verder aangetast. Het begon in m’n been en trekt steeds verder naar boven. Als de ziekte ook de longspieren aan gaat tasten, ben ik er geweest. Het is dus gewoon pakken wat ik pakken kan. Elke dag is er één en daar geniet ik van,” aldus Nico, die als bijnaam ‘de Don’ heeft. Zijn vrouw ‘Donna’ vult aan: “De zorg komt iedere dag langs om Nico op bed te leggen en om hem regelmatig op zijn andere zij te leggen. De zorg is echt geweldig. We zijn er één en al lof over! Verder verbaast iedereen zich er over hoe vrolijk Nico nog is. Maar zo is hij. Één en al humor.”

Chefaro
Nico heeft voor zijn pensioen ruim 35 jaar bij de Chemische Fabriek Rotterdam (Chefaro) gewerkt als magazijnchef. Voordat hij daar terecht kwam, werkte hij als banketbakker in Amsterdam en als kok op een boot. Daarnaast is hij ongeveer zeven jaar in dienst geweest bij de douane in Rotterdam. Loes heeft behalve gewerkt te hebben in het huishouden, 18 jaar gewerkt in de thuiszorg. Op dit moment hebben de twee het kaartspel bridge als grote hobby.

Wereldkinderen
Het echtpaar heeft twee dochters, twee zoons en negen kleinkinderen die allemaal in Alblasserdam wonen. Volgens Loes een topfamilie. “De familie komt vaak bij ons op bezoek en daar genieten we elke keer weer van. We hebben echt een stel wereldkinderen!”