Advertorial
ALBLASSERDAM – Ira Otto uit Alblasserdam verhuisde zestien jaar geleden vanuit Oekraïne naar Nederland. Inmiddels is zij onbedoeld één van de sleutelfiguren in het dorp als het gaat om de opvang van Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen in het dorp en de regio. Dagelijks hoort zij van haar vrienden, familie en kennissen in Oekraïne hoe het gaat. “Het is afschuwelijk wat daar nu gebeurt,” vertelt de Alblasserdamse. Vanuit Nederland probeert zij mensen uit Oekraïne te helpen en te koppelen aan Nederlandse gastgezinnen. Zelf heeft ze ook vier vluchtelingen opgenomen in haar gezin.

Tussenpersoon
Ira is geen onbekende in het dorp. Ze woont ruim vijf jaar met haar man en vijf kinderen in Alblasserdam en sinds enkele jaren runt zij met succes de bruidswinkel Pani Moda op de Dam. Via onder meer deze winkel heeft zij een groot netwerk opgebouwd. Veel mensen weten dat Ira van oorsprong uit Oekraïne komt en kloppen daarom nu bij haar aan met de vraag hoe zij vluchtelingen kunnen helpen. Maar ook vanuit haar geboorteland komen talloze berichtjes. “Ik heb daar veel familie en vrienden van school, van de universiteit. Noem maar op. Ik heb in de afgelopen tijd geprobeerd om connecties te maken om te kijken welke behoeften er zijn en hoe mensen daar geholpen kunnen worden.”

Wie verantwoordelijk?
Ook voor Ira is dit niet gemakkelijk. Ze voelt een grote verantwoordelijkheid, die eigenlijk zelfs te groot is om alleen te dragen. “Ik koppel gezinnen uit Oekraïne die ik soms niet heel goed ken, aan gastgezinnen in Nederland die ik ook niet goed ken. Maar wie draagt de verantwoordelijkheid hiervoor dat alles goed gaat? Er zijn ook verhalen dat het niet goed gaat en er geen klik is. Veel mensen onderschatten namelijk wat de impact is op hun leven, op hun privacy, op de financiën. Er is een taalbarrière en er zijn andere gedragspatronen. Het liefst zie ik daarom dat er een centraal punt komt in Alblasserdam, waar gastgezinnen en vluchtelingen aan elkaar worden gekoppeld.”

Ga naar de Havenkerk
Zelf heeft Ira intussen al tientallen gevluchte gezinnen gekoppeld aan gastgezinnen, maar ze geeft ook toe dat zij dat niet nog heel lang gaat volhouden. “Ik heb ook mijn werk en mijn kinderen. Ik kan dit echt niet alleen. Het zou fijn zijn als er mensen opstaan die dit met elkaar gaan organiseren. Het liefst via een centraal punt in Alblasserdam.” Verder raadt Ira iedereen aan om zich te melden bij het informatie –en ontmoetingspunt in de Havenkerk dat iedere maandag tussen 13.00 en 15.00 uur is geopend. Er zijn tolken aanwezig en er lopen professionals rond die kunnen helpen bij het beantwoorden van vragen.

Schuldgevoel
Verder ziet de Alblasserdamse dagelijks de Ira uit Alblasserdam helpt Oekraïense vluchtelingen en vertelt over schuldgevoel en dilemma’s waar de vluchtelingen mee zitten. “Mensen voelen zich vaak zelfs schuldig dat ze hun land uit zijn gegaan. Zelf woon ik nu 16 jaar in Nederland, maar eigenlijk is mijn hart nog steeds daar. Hoe langer ik hier woon, hoe meer ik dat voel. Mijn vader is zes jaar geleden plotseling overleden en dan kun je daar niet gelijk zijn. Aan de ene kant ben ik blij dat ik hier nu ben en mensen kan helpen, maar aan de andere kant voel ik me ook schuldig. En dat hebben heel veel mensen die nu het land verlaten. Mensen rennen voor zichzelf en vaak voor hun kinderen, maar er zijn ook vrijwilligers nodig in het land. Nu blijven er zieke, oude en kwetsbare mensen achter die niet kunnen vluchten. Het is allemaal zo moeilijk. Mijn vriendin heeft twee dagen in de rij gestaan om tampons en luiers te krijgen. Het is hartverscheurend en onmenselijk.”

Moeilijke beslissing
De keuze om te vluchten, wordt volgens Ira vaak ook uitgesteld. Ira vertelt: “Het is een heel moeilijke beslissing. Mensen raken gewend aan wat om hen heen gebeurt en denken: vandaag is het erg, maar morgen wordt het wel beter. Die gedachte houdt veel mensen thuis en dat is heel gevaarlijk. Niemand was hier op voorbereid. De meeste mensen vluchten naar Polen, omdat dat het meest vertrouwd is. Maar Polen is nu vol en dus wordt er gezocht naar andere bestemmingen, alleen weten de mensen vaak niet waar ze naartoe kunnen.”

Regelmaat en structuur
Voor de hulp in Nederland is het volgens Ira belangrijk dat er structuur wordt geboden. “Ze hebben nu in Nederland vaak geen vast ritme en dat is niet goed. De kinderen moeten naar school. Dat geeft regelmaat en structuur in een leven en dat is niet alleen voor de kinderen goed, maar ook voor de moeders. Bezigheid en structuur is erg belangrijk. Zeker nu nog steeds onduidelijk is hoe lang dit nog gaat duren.”

Rusland
Ira vertelt tot slot ook contacten te hebben met familie en vrienden in Rusland. Tot haar spijt is daar een heel ander beeld van de oorlog dan de Oekraïners er van hebben. “Ze willen ons niet horen. Ze hebben iets in hun hoofd… Ik weet niet wat het is. Ze vechten tegen iets en ontkennen gewoon dat er zomaar mensen op een afschuwelijke manier worden gedood. Dat doet veel pijn.”

Vijfde verhaal
Dit is het vijfde verhaal in de serie over Oekraïense vluchtelingen. Het eerste verhaal ging over de registratie van de Oekraïners in een gastgezin. Dit verhaal is hier te lezen. Het tweede ging over het informatie –en ontmoetingspunt in de Havenkerk. Het derde verhaal ging over de sport –en spelochtend die iedere woensdag in het Maasplein wordt gehouden en het vierde gaat over burgerzakenspecialist Ixora die de vluchtelingen registreert. In de komende weken zullen via deze website meer verhalen volgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Anders
Bij de opvang van bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen in 2015 liep alles via een centraal punt en via een centrale opvang. Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat dit anders. Complete gezinnen zijn opgehaald bij een grens of op eigen gelegenheid aankomen bij gastgezinnen. Er is geen landelijk of lokaal draaiboek met procedures voor dit scenario en er zijn geen landelijke of lokale instellingen bemand met mensen om direct aan de slag te kunnen met alle hulpvragen die binnenkomen. De hulpverlening verloopt op dit moment nog niet centraal, maar via vrijwilligers en diverse instanties.

Meer verhalen
De verhalen die in de komende weken over dit onderwerp gepubliceerd worden op Alblasserdamsnieuws, zijn in opdracht van de gemeente Alblasserdam gemaakt. Met als doel alle inwoners van Alblasserdam en opgevangen vluchtelingen in het dorp te informeren over diverse hulpvragen, initiatieven die al zijn genomen en om verbinding met elkaar te kunnen maken.

Contact
Vragen aan de gemeente Alblasserdam kunnen telefonisch gesteld worden via 14078 of via een e mail aan [email protected]. Meer informatie over vluchtelingenwerk in Alblasserdam is verkrijgbaar bij Hettie van den Berg via 06 57592242. U kunt voor informatie ook terecht op de website van de Veiligheidsregio ZHZ.

Ontmoeting bij de Havenkerk
Iedere maandagmiddag is er van 13.00 tot 15.00 gelegenheid tot ontmoeting in de Havenkerk van Alblasserdam. Oekraïners en gastgezinnen zijn hier van harte welkom bij vluchtelingenwerk Alblasserdam.

Deel dit bericht via...