Advertorial
ALBLASSERDAM – De Havenkerk aan de Ieplaan in Alblasserdam functioneert iedere maandag als informatie –en ontmoetingsplek voor vluchtelingen uit Oekraïne en voor gastgezinnen. De eerste gezinnen hebben zich er in de afgelopen weken gemeld. Hettie van den Berg is teamleider bij vluchtelingenwerk in Alblasserdam en helpt mensen die vragen hebben. Ook heeft zij een belangrijk advies voor mensen die vluchtelingen willen opvangen.

Meer dan veertig
In Alblasserdam is (nog) geen centrale opvang van Oekraïense vluchtelingen. Alle vluchtelingen die momenteel in het dorp zijn, worden opgevangen bij gastgezinnen. Exacte aantallen ontbreken, omdat er vanuit de overheid geen compleet overzicht is op de situatie. Dit heeft te maken dat ieder individu zelf mensen thuis kan en mag opvangen en er geen meldplicht is. Wel is bekend dat er al meer dan veertig Oekraïners zich hebben gemeld bij de gemeente voor een registratie met BSN-nummer.

Heel anders
Teamleider Hettie van vluchtelingenwerk vertelt: “Het gaat heel anders dan bijvoorbeeld in 2015 toen hier Syriërs werden opgevangen. Daar ging iedereen de asielketen in en werd alles eerst geregeld via het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nu is het zo dat Oekraïners met een biometrisch paspoort, vanwege de Europese regels, vrij kunnen inreizen. Zij mogen hier 90 dagen verblijven. Het is zelfs zo dat eventuele asielaanvragen momenteel nog niet eens worden behandeld.”

Belangrijk advies
En hoewel Hettie ziet met hoeveel liefde en gastvrijheid Alblasserdammers de vluchtelingen opnemen in hun gezinnen, ziet zij intussen ook problemen ontstaan. Hettie: “Opvang van vluchtelingen binnen je eigen gezin, heeft veel impact. Voor het gastgezin èn voor de gasten. We hebben één gezin uit Oekraïne dat alweer gaat verhuizen, omdat het gewoon niet meer gaat. Het is een hele opgave en ik wil mensen daarom ook oproepen om vooraf goed te realiseren welke impact het heeft. Privacy wordt bij veel mensen een ding en er zijn ook gewoon culturele verschillen. Bovendien is er met de communicatie vaak een barrière en zijn er ook financiële consequenties.”

Niet altijd antwoord
Mensen die met vragen zitten, zijn iedere maandag van harte welkom in de Havenkerk. Dit punt betreft een samenwerking tussen de gemeente Alblasserdam en Vluchtelingenwerk. De Havenkerk wordt vrij beschikbaar gesteld vanuit de kerk. Hettie en andere vrijwilligers staan iedere maandag bij de kerk klaar om mensen te helpen. Ook zijn er tolken aanwezig. “Maar”, voegt Hettie toe: “Wij weten, doordat deze situatie zo anders is dan een aantal jaar geleden tijdens de vluchtelingenopvang ook op veel vragen nog geen antwoord. Er is geen draaiboek en zijn geen standaardvoorzieningen. Dat betekent dat als een vraag wordt gesteld, we soms ook niet meteen een antwoord hebben. Maar we gaan er wel altijd mee aan de slag.”

Elkaar ontmoeten
Behalve een informatiepunt, dient de kerk ook als ontmoetingspunt. Gastgezinnen en Oekraïners kunnen elkaar daar wekelijks ontmoeten. Dit kan vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur. Er wordt koffie en thee geschonken door vrijwilligers. Verder is het mogelijk om Hettie in een aparte kamer te spreken, zodat er extra privacy is en alles bespreekbaar is. Afhankelijk van de behoefte en het aantal vluchtelingen in Alblasserdam worden de openingstijden uitgebreid naar meerdere dagdelen per week. Voor nu is het punt één keer per week open.

Veiligheidsregio
De Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid coördineert de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment is er geen noodopvang in Alblasserdam, omdat grotere locaties in de regio sneller geschikt gemaakt kunnen worden. De gemeente verwacht wel de vraag om vluchtelingen voor langere termijn op te vangen. Daarom bereidt zij zich hierop voor.

Contact
Vragen aan de gemeente Alblasserdam kunnen telefonisch gesteld worden via 14078 of via een e mail aan [email protected]. Meer informatie over vluchtelingenwerk in Alblasserdam is verkrijgbaar bij Hettie van den Berg via 06 57592242.

Tweede
Dit is het tweede verhaal in de serie over Oekraïense vluchtelingen. Het eerste verhaal ging over de registratie van de Oekraïners in een gastgezin. Dit verhaal is hier te lezen. In de komende weken zullen via deze website meer verhalen volgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bij de opvang van bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen in 2015 liep alles via een centraal punt en via een centrale opvang. Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat dit anders. Complete gezinnen zijn opgehaald bij een grens of op eigen gelegenheid aankomen bij gastgezinnen. Er is geen landelijk of lokaal draaiboek met procedures voor dit scenario en er zijn geen landelijke of lokale instellingen bemand met mensen om direct aan de slag te kunnen met alle hulpvragen die binnenkomen. De hulpverlening verloopt op dit moment nog niet centraal, maar via vrijwilligers en diverse instanties.

Meer verhalen
De verhalen die in de komende weken over dit onderwerp gepubliceerd worden op Alblasserdamsnieuws, zijn in opdracht van de gemeente Alblasserdam gemaakt. Met als doel alle inwoners van Alblasserdam en opgevangen vluchtelingen in het dorp te informeren over diverse hulpvragen, initiatieven die al zijn genomen en om verbinding met elkaar te kunnen maken.

 

Deel dit bericht via...