Advertorial
ALBLASSERDAM – In de afgelopen weken hebben tot nu toe 47 Oekraïners zich laten inschrijven bij de gemeente Alblasserdam. Burgerzakenspecialist Ixora Balootje houdt zich samen met haar collega’s bezig met de vluchtelingentoestroom uit Oekraïne en is aangewezen om de planning te coördineren.

Ixora werkt in opdracht van de Dienstverlening Drechtsteden bij de afdeling burgerzaken. De burgerzakenspecialist legt uit waarom registratie belangrijk is: “Ik registreer de vluchtelingen in de basisregistratie personen (BRP) en daarmee krijgen zij een burgerservicenummer (BSN). Zo’n BSN is belangrijk om bijvoorbeeld te kunnen werken, een bankrekeningnummer te openen en naar school te gaan. Maar je hebt ‘m ook nodig om aanspraak te kunnen maken op financiële vergoedingen van de overheid.”

De registratie
De registratie neemt ongeveer een half uur tijd in beslag. Het is de bedoeling dat vluchtelingen, al dan niet met begeleiding van iemand van het gastgezin waar men verblijft, naar de afdeling burgerzaken in het gemeentehuis komen. De inschrijving is niet alleen handig, maar ook wettelijk verplicht, zodra er vluchtelingen inwonen bij een gastgezin.

Afspraak maken
Bij de vorige vluchtelingenstroom vanuit Syrië in 2015 ging alles volgens andere procedures. Dat had onder meer te maken met afspraken binnen de Europese Unie. Nu is ervoor gekozen voor een eerste inschrijving via de gemeente. Dit houdt ook in dat daar ook veel vragen worden gesteld. Ixora en haar collega’s proberen die vragen zoveel mogelijk te beantwoorden en anders elders uit te zetten. Via het telefoonnummer 14078 kunnen mensen contact opnemen met de afdeling burgerzaken en kan er een inschrijfafspraak worden gemaakt.

Vierde verhaal
Dit is het vierde verhaal in de serie over Oekraïense vluchtelingen. Het eerste verhaal ging over de registratie van de Oekraïners in een gastgezin. Dit verhaal is hier te lezen. Het tweede ging over het informatie –en ontmoetingspunt in de Havenkerk. En het derde verhaal ging over de sport –en spelochtend die iedere woensdag in het Maasplein wordt gehouden. In de komende weken zullen via deze website meer verhalen volgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Anders
Bij de opvang van bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen in 2015 liep alles via een centraal punt en via een centrale opvang. Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat dit anders. Complete gezinnen zijn opgehaald bij een grens of op eigen gelegenheid aankomen bij gastgezinnen. Er is geen landelijk of lokaal draaiboek met procedures voor dit scenario en er zijn geen landelijke of lokale instellingen bemand met mensen om direct aan de slag te kunnen met alle hulpvragen die binnenkomen. De hulpverlening verloopt op dit moment nog niet centraal, maar via vrijwilligers en diverse instanties.

Meer verhalen
De verhalen die in de komende weken over dit onderwerp gepubliceerd worden op Alblasserdamsnieuws, zijn in opdracht van de gemeente Alblasserdam gemaakt. Met als doel alle inwoners van Alblasserdam en opgevangen vluchtelingen in het dorp te informeren over diverse hulpvragen, initiatieven die al zijn genomen en om verbinding met elkaar te kunnen maken.

Contact
Vragen aan de gemeente Alblasserdam kunnen telefonisch gesteld worden via 14078 of via een e mail aan [email protected]. Meer informatie over vluchtelingenwerk in Alblasserdam is verkrijgbaar bij Hettie van den Berg via 06 57592242. U kunt voor informatie ook terecht op de website van de Veiligheidsregio ZHZ.

Iedere maandagmiddag is er van 13.00 tot 15.00 gelegenheid tot ontmoeting in de Havenkerk van Alblasserdam. Oekraïners en gastgezinnen zijn hier van harte welkom bij vluchtelingenwerk Alblasserdam.

Deel dit bericht via...