ALBLASSERDAM – Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam heeft deze week haar nieuwste boek gepresenteerd. In het boek ‘Dat doet-ie anders nooit!’ doet Annemarie op levendige en hilarische manier verslag van haar eerste jaren als hondenbezitter. Tijdens de presentatie werden de twee eerste exemplaren overhandigd aan Dave en Akbar van de gemeentelijke buitendienst.

Annemarie: “Dat heeft een reden en die reden ga ik uitleggen. Bij een hond hoort poep. En voor de mensen die mij kennen, is het niets nieuws dat ik een moeizame verhouding heb met hondenpoep. Rondslingerende hondenpoep is al jaren mijn ergernis nummer één. En nu we zelf een hond hebben, is mijn afkeer eerder toegenomen dan afgenomen. Als er nergens meer hondendrollen zouden liggen, worden ziektes zoals giardia minder snel overgedragen. Als er nergens hondendrollen liggen, kan er geen hond meer in rollen en dan hoeft geen mens meer met een lucifer aan de slag om het profiel van de zolen schoon te peuteren.”

De schrijfster vervolgde: “Ik vind Alblasserdam overigens een hondendrolvriendelijk dorp. Overal hangen namelijk zakjes en daarin doe je dan de kakjes en die stop je in de daartoe aangewezen bakjes. Ik vroeg me op een gegeven moment af: wie maakt die kakzakbakken eigenlijk leeg? Dat is de buitendienst. Nu zijn hier twee mensen van de buitendienst aanwezig. Dat zijn Dave en Akbar. Zij zijn de poepopruimers van het dorp. Als zij er niet waren, zaten we tot aan de enkels in de hondenpoep. Oké, dat is een beetje overdreven, maar dan ook maar een béétje. We mogen met elkaar gewoon heel blij zijn dat jullie dit werk doen.”

Na de overhandiging van de symbolische ‘eerste exemplaren’ aan Dave en Akbar, vertelde Annemarie hoe ze al jaren verlangde naar een vrolijk huppelhondje, een maatje voor het leven. Zo’n beestje uit de boekjes dat je stemming aanvoelt en de ochtendkrant komt brengen. Maar droomhondjes bestaan niet en met Boomertje Siem haalde ze zo’n beetje alle mogelijke hondenissues in huis: poep eten, niet alleen kunnen zijn, uitvallen naar andere honden en meer van dit soort ongemakken. Toen ze steeds vaker dingen begon te zeggen als “Siem is een verhaal apart” en “Ik zou een boek over hem kunnen schrijven”, besloot ze een klein jaar geleden dat ook maar te gaan doen.

‘Dat doet-ie anders nooit’ is het twintigste boek van Annemarie van Heijningen. Tijdens de presentatie vertelde de schrijfster over haar zoektocht naar een geschikte hond en over de hoofdpersoon van het boek: Siem. Annemarie: “Ons gezin bestaat uit vijf markante persoonlijkheden, dus wilden we een hondje dat helemaal het tegenovergestelde zou zijn van onszelf. Een kapotnormaal hondje dat zich zonder slag of stoot zou voegen in onze gezinsdynamiek. Een ongecompliceerd beestje, sociaal in de omgang; zowel naar mens als dier. Geen spoortje van verlatingsangst en met ‘gehoorzaamheid’ als tweede naam. Zo’n hond zocht ik. En zo’n hond vond ik. Tijdens onze speurtocht naar de liefste hond van Nederland, kwam drie jaar geleden via Marktplaats eerst hondje Bram in beeld.”

Hier las Annemarie een vrolijk stukje voor uit ‘Dat doet-ie anders nooit’ waarin ze de perfecte hond Bram ontmoette. “Bram had helemaal het karakter dat ik wilde – en het uiterlijk dat ik níet wilde. Hij was een grote, kortharige, bleke reu, met slingerende roze testikels tussen veel te lange sprinkhaanpoten en zijn lijf was zo dun als de kartonnen kern van een keukenrol. Hij leek op Gollum uit The Lord of the Rings. Een schimmig insect waar bij wijze van vergissing een hondenkop op was gezet. Bovendien deed Bram aan kruissnuffelen. Het menselijke kruis, wel te verstaan.”

Waarom ze niet voor Bram en wel voor Siem koos (en wat voor consequenties die keuze met zich meebracht) kun je lezen in ‘Dat doet-ie anders nooit! – Belevenissen van een onervaren hondenmoeder’. Het boek is te koop bij onder meer boekhandel De Schuilplaats in Alblasserdam.

Siem heeft onder de naam ‘Siem de Verschrikkelijke’ een eigen Instagrampagina, waarop je zijn avonturen kunt volgen.

Deel dit bericht via...