ALBLASSERDAM – Langs de Edisonweg in Alblasserdam staan populieren die jaarlijks veel pluisjes veroorzaken. Ondernemers in die buurt zien de bomen graag vervangen worden door minder overlastgevende bomen. Ook de gemeente Alblasserdam zet zich in om de ‘pluizenbomen’ te laten verdwijnen, maar vooralsnog geeft de Omgevingsdienst Haaglanden geen toestemming voor de bomenkap.

Zomersneeuw
“Al enkele jaren hebben wij last van het fenomeen, dat wij ‘zomersneeuw’ noemen. Pluizen afkomstig van de ratelpopulieren langs de oostzijde van de Edisonweg zorgen voor veel overlast. Net zoveel jaar vragen wij als OV de Noord bij de gemeente Alblasserdam om een structurele oplossing voor dit probleem. De gemeente is al geruime tijd hiermee bezig en komt net als wij allerlei obstakels tegen op de route,” zo laat Ondernemersvereniging De Noord weten.

Vleermuizen
Om de bomen te laten kappen en te vervangen door andere bomen, moet er toestemming zijn van de Omgevingsdienst Haaglanden. De populierenlaan was namelijk door het ingehuurde ecologisch bureau aangemerkt als essentiële vliegroute en foerageergebied voor vleermuizen en een ontheffing op de Wet natuurbescherming zou daarom noodzakelijk zijn. “In de beleving van de gemeente Alblasserdam is dit achterhaald omdat de beplanting onder de populieren en de bomen aan de westzijde van de Edisonweg inmiddels een voldoende alternatief vormen voor zowel vliegroute als foerageergebied,” zo laat Lex Koelewijn, beheerder Buitenruimte van de gemeente Alblasserdam in een brief aan de ondernemers weten.

Verkeerde conclusie
Koelewijn vervolgt: “Naast dat Haaglanden vanwege achterstanden en vacatures enorm lang heeft gedaan over haar advies, was dit uiteindelijk ook nog negatief. Eind vorig jaar hebben zij aangegeven dat wat hen betreft de noodzaak om de populieren te kappen niet opweegt tegen de overlast en de gevaarzetting en het behoud van de ecologische waarden voor de vleermuizen. Dit is wat de gemeente betreft een verkeerde conclusie en wij wilden daarover opnieuw met Haaglanden in gesprek in een poging om alsnog deze winter de populieren te kunnen kappen. Aanvankelijk was dit gepland voor eind februari, maar dit gesprek is uitgesteld naar tweede helft maart. In dit gesprek wordt de gemeente vergezeld door de Bomenwacht, die onderzoek heeft gedaan naar de populieren.”

Najaar 2024
Of de populieren na dat gesprek alsnog omgehaald kunnen worden, is de vraag, maar de gemeente heeft er goede hoop op er met Haaglanden uit te gaan komen. Als Haaglanden akkoord is, zal er op z’n vroegst in het najaar gekapt kunnen worden. Het broedseizoen is namelijk al begonnen, er moet nog een kapvergunning aangevraagd worden en daarna moet ook de aanbesteding nog worden gedaan. Koelewijn: “Dit betekent helaas dat u in ieder geval ook komende zomer last zult gaan ondervinden van de populierenpluis. Met onze buitendienst spreken ze af, dat zodra de pluisjes weer gaan vallen, zij extra inzet zullen plegen op het vegen ervan. Wij hopen eind maart te kunnen vertellen of we de populierenlaan daadwerkelijk mogen kappen in het najaar.”

Kap en brand
In 2015 werd een deel van de populieren langs de Edisonweg al gekapt. Toen ging het om 48 exemplaren die niet meer veilig genoeg waren. In de afgelopen jaren is de brandweer diverse malen uitgerukt voor brandende pluisjes langs de Edisonweg. Vooral rond mei en juni liggen de wegen rondom de Edisonweg vol met pluisjes. Een brandende sigaret bleek in het verleden al voldoende om de berm te laten branden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deel dit bericht via...