ALBLASSERDAM – Het Alblasserdamse drinkwater komt niet meer alleen vanaf zuiveringsstation De Steeg in Langerak, maar wordt sinds kort gemengd met water van het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland. Voor Alblasserdam geldt de mengverhouding van zestig en veertig procent, waarvan zestig procent van het drinkwater uit Nieuw-Lekkerland komt en veertig procent uit Langerak. Dat betekent dat er (nog) minder PFAS in het drinkwater in Alblasserdam zit, dan tot enkele maanden geleden het geval was.

Bij De Steeg zat er bij de laatste meting in 2022 1,8 nanogram per liter PFOA equivalenten in het drinkwater. Dat is ver onder de vastgestelde norm en een stuk onder de door het RIMV voorgestelde norm. Komende week wordt het drinkwater in Alblasserdam opnieuw volledig getest. Daarin zal zichtbaar worden hoeveel PFAS er in het water zitten.

Drinkwaterbedrijf Oasen gaat deze meetgegevens en de exacte samenstelling van het drinkwater komende week publiceren.

Eerder werd gemeld dat Alblasserdam helemaal geen drinkwater uit Nieuw-Lekkerland kreeg, maar dat blijkt gebaseerd te zijn op een misverstand. Het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland kan als eerste station ook Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) filteren en levert dus sinds kort 60 procent van het drinkwater in Alblasserdam. De andere veertig procent komt van De Steeg in Langerak. Voor levering wordt het water van de beide stations gemengd in kelders.

Overigens bleek deze week uit onderzoek van het RIVM dat de meeste PFAS die mensen binnenkrijgen, afkomstig zijn via eten. Het RIVM meldt hierover: “Uit het onderzoek blijkt dat we in Nederland via voedsel meer dan drie keer zoveel PFAS binnenkrijgen als via drinkwater. Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten. Bij drinkwater hangt de hoeveelheid PFAS af van welk type water het wordt gemaakt. Via drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, krijgen we meer PFAS binnen dan via drinkwater uit grondwater.” Meer over dit onderzoek is hier te vinden.

Meer informatie over het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland is hier te vinden.

Deel dit bericht via...