ALBLASSERDAM / NIEUW-LEKKERLAND – Langs de Middelweg in Nieuw-Lekkerland is deze week het nieuwe waterzuiveringsstation in gebruik genomen. Waterbedrijf Oasen spreekt van een primeur, omdat het het eerste station is dat het opgepompte oevergrondwater gaat zuiveren op basis van omgekeerde osmose. Oasen: “Deze zogenaamde membraanzuivering, waarbij het eindproduct 100 procent drinkwater oplevert, is een primeur in Nederland.” Ook stelt Oasen dat het water zo zuiver is, dat er ook geen Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) meer in te vinden zijn.

Uitzending Zembla
Deze week kwamen PFAS, onder meer veroorzaakt door het bedrijf Chemours uit Dordrecht, weer ruim aan bod in het lokale, regionale en zelfs landelijke nieuws, naar aanleiding van een verontrustende  uitzending van Zembla. (hier te bekijken) Het CDA in Alblasserdam diende deze week een motie in, waarin werd opgeroepen te onderzoeken op welke gronden Alblasserdam zelf Du Pont/ Chemours aansprakelijk kan stellen voor de schade ontstaan door de vervuiling met PFAS en Gen X. Verder vroeg de partij om ook breder dan Chemours te kijken en om bij vergunningverlening uitbreidingsplannen en contacten met bedrijven in Alblasserdam de conclusie van de raad voor de veiligheid over te nemen namelijk te stellen dat de bescherming van de gezondheid van onze inwoners voorop moet staan bij alle activiteiten van deze bedrijven. En de bedrijven daarop toetsen en controleren. Tot slot vroeg het CDA om afspraken te maken met de omgevingsdienst en GGD om vaker en systematischer vast te stellen waaraan omwonenden precies worden blootgesteld en welke gezondheidsrisico’s dat met zich meebrengt.

Reactie college
Het college ondersteunt de verklaring van de buurgemeenten over de uitzending van Zembla en volgt de dagvaardingsprocedure met grote belangstelling. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden dagvaarden de chemiebedrijven Chemours en DuPont. Zij vragen de rechter vast te stellen dat Chemours/DuPont onrechtmatig hebben gehandeld door de uitstoot van de zeer zorgwekkende stoffen PFOA en GenX. De gemeenten stellen de bedrijven aansprakelijk voor de schade die zij hebben geleden, lijden en mogelijk in de toekomst nog zullen lijden als gevolg van deze uitstoot. Beide bedrijven hebben eerder de aansprakelijkheid afgewezen. Daarom starten de gemeenten een dagvaardingsprocedure. Het college van Alblasserdam deelt het standpunt van Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden: “We begrijpen goed dat inwoners geschrokken zijn van de uitzending van Zembla over DuPont/Chemours. Het is voor iedereen confronterend om te zien. Wij vinden dat inwoners en anderen niet geconfronteerd mogen worden met de gevolgen van de uitstoot van PFAS door deze bedrijven. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel”.

Hoewel het nieuwe zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland dus als eerste station ook PFAS kan filteren, heeft Alblasserdam daar voorlopig nog niet veel aan. Het drinkwater in Alblasserdam is sinds enkele jaren afkomstig uit Langerak en dat blijft voorlopig zo. Het water van het zuiveringsstation in Nieuw-Lekkerland wordt onder meer gebruikt voor de ‘slagader’ voor het noordelijke deel van de regio en is bestemd voor gemeenten als Alphen aan den Rijn. Wat betreft giftige chemische stoffen (PFAS), blijft Alblasserdam met het water uit Langerak ruim binnen de grens die is opgesteld door het RIVM. De Europese drinkwaternorm voor PFAS is 100 nanogram per liter voor de optelsom van 20 PFAS. Het RIVM adviseert een drinkwaterrichtwaarde van 4,4 nanogram per liter voor de PFAS gewogen som, uitgedrukt in PFOA-equivalenten (gewogen som). Alblasserdam zit momenteel op 1,8 nanogram per liter, zo blijkt uit dit rapport.

Het water bij zuiveringsstation Nieuw-Lekkerland is volgens Oasen zo zuiver, dat er na zuivering weer calcium en magnesium aan toegevoegd moeten worden.

Mevrouw Jeannette Baljeu (provincie Zuid-Holland), Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) en Walter van der Meer (Oasen) verrichten de officiële openingshandeling. Met een druk op de knop werd het reservoir met troebel water dat op het podium stond weer kraakhelder en verscheen het logo van Oasen. De openingshandeling stond symbool voor de nieuwe zuiveringstechniek die Oasen toepast. Al het oevergrondwater wordt in één stap gezuiverd tot puur water. De geavanceerde techniek is te vergelijken met een fijne zeef.

Deel dit bericht via...