ALBLASSERDAM – Bij de vijf oorlogsgraven op de begraafplaats in Alblasserdam zijn zaterdagavond 24 december 2022, tijdens Kerstavond, kaarsjes geplaatst. Dit als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen. De kaarsjes werden geplaatst door initiatiefneemster Rita Korevaar en door Jan en Teunie de Kok en worden dinsdag weer weggehaald.

Op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Alblasserdam is achter de Oude Toren een erehofje met vier Nederlandse oorlogsgraven en een Belgisch oorlogsgraf. De Nederlandse graven zijn van Cornelis Aafjes (21 jaar), Willem Johannes Hardam (24 jaar), Willem Bastiaan van der Velden (29 jaar), Jacob Verhoeven (27 jaar). Het Belgische graf is van: Jean Noel Charles Marie VanDaele (31 jaar).

Kaarsje op kerstavond
In de afgelopen jaren is er lokaal en landelijk meer aandacht gekomen voor de oorlogsgraven. In 2015 werd er gestart met een lichtjesactie, waarbij Dick Jansen uit Burgum opriep, om op kerstavond kaarsjes te plaatsen bij de oorlogsgraven. Dit als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen. Sinds 2018 worden er op kerstavond ook in Alblasserdam kaarsjes geplaatst. Dit op initiatief van Rita Korevaar uit Alblasserdam en haar dochter Judith Dalm uit Hendrik-Ido-Ambacht. “Het is een klein gebaar, maar belangrijk om de soldaten met een kaarsje te eren tijdens de kerstdagen. Als dank voor hun grootste offer: hun leven voor onze vrijheid,” vertelden de twee eerder over hun actie. Judith plaatste zaterdag de kaarsjes in Hendrik-Ido-Ambacht en haar moeder stak de kaarsen in Alblasserdam aan.

Verder werd er vol lof gesproken over de opgeknapte graven. Het ereveld is het afgelopen jaar volledig vernieuwd en opgeknapt. Eind november onthulden leden van het 4-11 mei-comité in Alblasserdam, samen met de burgemeester en wethouders, een met staal omrande cirkel in het midden van het grasveld. In deze cirkel liggen gedenksteentjes uit de 75-jarige Holocaustherdenking in januari 2020.

Stichting
In de afgelopen jaren werd de staat van het ereveld steeds slechter. De begroeiing achter de grafstenen werd te groot en het plantsoen was niet meer netjes. Op initiatief van de gemeentelijke medewerkers van de begraafplaats werd het plan gemaakt het ereveld op te knappen. Daarbij was ook de Nederlandse Oorlogsgravenstichting betrokken. Onlangs is de haag achter de grafstenen vervangen, omdat de achterliggende grafstenen werden weggedrukt. Verder is het plantsoen vervangen door gras, waardoor bij herdenkingsmonumenten het aantreden naar de graven om bloemstukken te leggen, netter kan plaatsvinden.

4 van de 5
Vier van de vijf grafstenen – die van de Nederlandse slachtoffers – zijn afgelopen zomer door de Oorlogsgravenstichting vervangen. De Belgische grafsteen wordt periodiek gereinigd en onderhouden. De vijf grafstenen staan nu in grind omlijst met een marmeren rand.

Bankje
Tot slot heeft de Oorlogsgravenstichting een bank geschonken, die afkomstig is van de erebegraafplaats in Loenen. De bank is geplaatst bij het ereveld in Alblasserdam, zodat mensen daar in alle rust de ‘gevallenen’ kunnen gedenken.

Deel dit bericht via...