ALBLASSERDAM – In een hemelsbrede straal van 10 kilometer van Alblasserdam is afgelopen week vogelgriep geconstateerd en dat heeft gevolgen voor Alblasserdam, meldt de gemeente Alblasserdam op haar website. Zo is er volgens de gemeente per direct een vervoersverbod ingesteld. De vogelgriep is vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Stolwijk. Daar zijn daarom afgelopen maandag 23.000 hennen gedood. De communicatie van de gemeente lijkt af te wijken met de communicatie van de Rijksoverheid. Op de kaart van de Rijksoverheid lijkt Alblasserdam juist net búiten de straal van 10 kilometer te vallen en zou er geen vervoersverbod van kracht zijn.

De gemeente Alblasserdam meldt op haar website: “Ook voor Alblasserdammers met hobbykippen, blijven de bestaande maatregelen van kracht. Zij moeten hun dieren afschermen, bijvoorbeeld door ze in een ren te houden. Zo verkleinen we de kans dat het virus zich verder verspreidt. Als u wilde dode vogels ziet, kunt u dat via fixi melden bij de gemeente. Raak de vogels niet aan en houd uw hond aangelijnd. Meer informatie over vogelgriep is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep.”

Voor de kinderboerderij in het dorp heeft het nog geen extra gevolgen, omdat de eenden en kippen daar al langere tijd in hun hokken zitten om besmettingen te voorkomen. Andere dieren zijn wel gewoon te bezoeken.