ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord bij Alblasserdam is afgelopen nacht voorzien van schijnwerpers die volgende week gaan branden. In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 november 2022 is de apparatuur geïnstalleerd en is er proefgedraaid. In het totaal worden volgende week vier bruggen en de Rivierendriesprong in het Drechtstedengebied verlicht. Bij de aankondiging van het lichtspektakel ontstond er vanuit de samenleving kritiek op de actie, omdat het zou gaan om het verspillen van energie. Om die reden is het programma nu aangepast.

De Brug over de Noord bij Alblasserdam wordt vanaf maandag 14 tot en met zaterdag 19 november 2022 dagelijks verlicht. Aanvankelijk zou de brug ook op zondag verlicht worden, maar dit deel is geschrapt. Maandag is de brug van 21.00 tot 23.00 uur verlicht en op dinsdag tot en met zaterdag van 18.00 tot 23.00 uur. Dat is ook korter dan was gepland.

De verlichting in Alblasserdam, beeldt het verhaal over het Wiegje van Beatrijs uit. Een wiegje, dat volgens de legende, bij Kinderdijk aanspoelde tijdens de Sint Elisabethsvloed, ruim 600 jaar geleden. “De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van deze brug omhoog schijnen en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water.”

Het Drierivierenpunt bij Papendrecht / Dordrecht / Zwijndrecht en de vier grote bruggen: de Merwedebrug bij Papendrecht, de Zwijndrechtse brug, de Brug over de Noord en de Baanhoekbrug bij Sliedrecht worden uitgelicht. Hardinxveld-Giessendam wilde graag hun eigen verhaal vertellen maar heeft geen brug en daarom zou daar middels de lichtbundels een brug van licht worden gemaakt, maar ook dat deel van het programma is vanwege de kritiek op de actie geschrapt, zo laat een woordvoerster van SpotlightOn weten.

De verlichtingsactie heeft te maken met Smart Delta Drechtsteden. “De schijnwerpers gaan aan omdat we trots op zijn op de regio en dit willen uitdragen. We vragen positieve aandacht voor regionale innovatie en het ondernemerschap in onze regio. Zodat bedrijven kunnen groeien en talenten kunnen aantrekken om hun vacatures te vervullen. Zo dragen zij bij aan een welvarende regio met een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Waar voorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs en mobiliteit op pijl zijn en jongeren een goed toekomstperspectief hebben,” aldus Spotlights On.

Naar aanleiding van het commentaar op het energieverbruik, reageert Spotlights On: “Uiteraard begrijpen we de zorgen over het energieverbruik, zeker in deze tijd. Daarom is gekozen voor LED-verlichting die totaal in 6 dagen slechts 1350 kWh verbruikt. Dit is wat een windturbine op de Maasvlakte in 7 minuten opwekt.”

In 2020 werd de Brug over de Noord ook al eens in de schijnwerpers gezet tijdens 75 jaar Bevrijding. Dit werd toen gedaan door Lesley Wijninga van Light it up uit Alblasserdam. Lesley vindt het jammer dat het project zonder hem tot stand is gekomen. Via Facebook liet hij afgelopen maand weten:

April 2020
We zitten midden in de coronatijd alles is dicht behalve de supermarkten en eigenlijk kan er niks. Bij ons zit de schuur ook al maanden dicht.
Geen offertes, laat staan facturen. Ook staat 5 mei voor de deur “de dag van onze vrijheid”. Ik zit thuis in mijn stoel en bedenk het plan om “de vergeten brug” te verlichten. Hoe mooi zou het zijn, in deze donkere tijd waar in niks mag en kan toch een klein stukje verlichting te brengen aan de omgeving op de dag van onze vrijheid?

Er gaan enkele dagen voorbij en is het eerste contact gelegd met de burgemeester van Alblasserdam. Hij mist nog een mooie afsluiter in zijn programma en vindt dit een fantastisch plan! De weken vliegen ineens voorbij en met een enthousiast team van mensen wordt er keihard gewerkt aan een mooie uitvoering. Er wordt een veiligheidsplan opgesteld voor het belemmeren van weg en waterverkeer. Er worden testen en berekeningen gemaakt hoe we de verlichting als verf over de brug heen kunnen verspreiden. En uiteindelijk wordt er een bakwagen vol geladen met de juiste lampen en aansturing. Vanaf een uur of 6 vertrekken we richting het Oceancoterrein, waarvoor ons de pier beschikbaar is gesteld en bouwen daar onze show op. Om 21.00 uur precies staat hij dan te pronken in onze driekleur. Het is gelukt!

Uit de hele regio wordt er ontzettend positief gereageerd door burgemeesters en wethouders en ook Rijkswaterstaat is tevreden over de manier van uitvoeren. En dat gratis en voor niets aangeboden. Wat ontzettend mooi!

Oktober 2022
We zijn nu 2 jaar verder en na het zien van ons fantastische “gratis aangeboden” project slaat heel de regio Drechtsteden zijn handen ineen. Het wordt grootser dan iemand ooit had kunnen bedenken. Het hele project wordt uitbesteed aan een boekingskantoor in Rotterdam en wij horen niks meer. Geen offerteaanvraag, geen uitnodiging voor een goed gesprek. Het ‘support your locals” zijn we ook helemaal vergeten en alles wordt neergelegd bij een grote ondernemer buiten de Drechtsteden. Drechtsteden bedankt voor de moeite! En wat ontzettend jammer dat dit niet opgepakt wordt met de lokale ondernemers.

Met vriendelijke groet,

Lesley Wijninga
Light it up

Foto’s: Edward van Poelgeest, voor Deal Drecht Cities.