ALBLASSERDAM – In de afgelopen dagen regent het klachten over een vieze, chemische, ‘poepachtige’ geur in Alblasserdam. Bij de gemeente en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) is men aan de slag gegaan met deze klachten. De conclusie is dat de stank afkomstig is van het bedrijf Den Ouden Tankstransport (OTT) aan de Edisonweg in Alblasserdam. “We hebben verschillende meldingen binnen gekregen van stankoverlast in Alblasserdam (rond de Edisonweg en Grote Beer). Onze wachtdienstmedewerkers hebben onderzoek gedaan en de oorzaak gevonden. Het bedrijf Den Ouden Tanktransport heeft bij een van de bedrijfsprocessen warm water in het riool geloosd. Daardoor is vermoedelijk de stank in het riool ontstaan. Het bedrijf werkt nu aan een oplossing,” zo laat Loeki den Besten van de Omgevingsdienst ZHZ weten.

Loeki vervolgt: “Het bedrijf loost nu extra gekoeld water aan het beginpunt van het bedrijfsproces. Ze kijken ook of ze op een andere punten in het proces nog extra gekoeld water kunnen lozen, zodat het water in het riool sneller gekoeld wordt. De verwachting is dat de stankoverlast daarmee afneemt. Er worden monsters van het geloosde water genomen. Het lozen van water in het riool is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het waterschap neemt monsters van het geloosde water. Daarmee wordt gekeken of het inderdaad om het geloosde water gaat wat volgens de vergunning geloosd mag worden.”

Vervolgstappen voor het bedrijf
Tot slot laat de veiligheidsregio weten: “Den Ouden Tanktransport moet onderzoek doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daarmee moeten ze ook laten zien wat zij gaan doen om herhaling in de toekomst te voorkomen. OZHZ controleert of het bedrijf de voorschriften van de vergunning heeft nageleefd.”

Reactie OTT
Jan-Peter den Ouden van OTT laat weten flink te balen van de situatie. “Het laatste wat wij willen is overlast veroorzaken.  We vinden het zelf ook echt waardeloos. Bij onszelf ruik je de lucht bijna niet, ook bij onze waterzuivering ruik je niets en dus zijn we ook aangewezen op informatie uit de omgeving.” Den Ouden heeft, nadat hij kennis had genomen van de situatie, direct actie ondernomen en maandag komt een specialistisch bedrijf uit België naar Alblasserdam om te zien hoe het stankprobleem kan worden opgelost.

Te warm
De conclusie dat het alleen door warm water veroorzaakt wordt, is volgens Den Ouden iets te kort door de bocht. “Het warme water stink van zichzelf niet natuurlijk. We lozen ver onder de normen, maar de stoffen die erin zitten, worden, doordat er te warm wordt geloosd, extra geaccentueerd en dat ruik je. Dat het water te warm wordt geloosd, heeft ook te maken met de omgevingstemperatuur. Het is al weken warm buiten en het koelt nagenoeg niet af. Dat geeft in ons proces een te hoge temperatuur en dat is heel last onder controle te krijgen.”

Lage concentraties
Het gaat volgens Den Ouden om hele lage concentraties stoffen, die irritante geuren veroorzaken. “We doen er alles aan om dit te voorkomen, maar dat neemt ook tijd in beslag.”  Hij hoopt, ondanks de overlast, op enig begrip in de omgeving. ”

 

In 2019 kwam het bedrijf OTT in het nieuws toen er vanuit een tankwagen de chemische stof petrolad lekte, nadat een tank oververhit was geraakt. De stank werd in een groot deel van het land en zelfs tot in Duitsland waargenomen. De juridische afhandeling van die zaak is nog bezig. De verwachting is dat dit in 2022 wordt afgehandeld.