ALBLASSERDAM – Enkele duizenden mensen hebben woensdagochtend 27 juli 2022 een bezoek gebracht aan de paardenmarkt in en om de Kerkstraat in Alblasserdam. Vanuit vijftig kraampjes en zo’n 15 losse verkoopwagens werden allerlei artikelen aan de man gebracht. Ook stonden er weer bijna 25 paarden en pony’s langs de route. Er waren minder kramen dan bij de laatst gehouden editie van drie jaar geleden. Dit heeft onder meer te maken met een braderieorganisator die failliet is gegaan, weet één van de standhouders. Verder waren diverse standhouders afwezig, doordat zij in de files van de boerenprotesten terecht waren gekomen en Alblasserdam niet meer konden bereiken. Onder andere de ijsboer was hierdoor afwezig.

Geen peperkoek?!
De meest opvallende afwezige was de peperkoekverkoper. Het is al een lange traditie dat mensen op de dag van paardenmarkt peperkoek kopen en meedoen aan het spelletje ‘peperkoekslaan’. De peperkoekverkoper die er normaal altijd stond, was er dit jaar niet.”Dat was voor ons ook een verrassing. Om onduidelijke reden is hij niet gekomen. Normaal kochten we bij hem altijd de peperkoeken voor het peperkoekslaan,” vertelt Wim de Kloe, voorzitter van het comité Sint Jacobus Paardenmarkt. Bij bakker Van der Wegen waren aan het begin van de ochtend nog wel peperkoeken te koop, maar die waren al snel uitverkocht.

5500 loten verkocht
Wat dit jaar ook anders was dan de laatst gehouden editie van drie jaar geleden, was de drukte in de vroegte. Daar waar men in het verleden al vroeg na de start om 08.00 uur figuurlijk over de hoofden kon lopen, werd het dit jaar vanaf halverwege de ochtend zo druk. Duizenden bezoekers schuifelden langs de kramen. Druk was het ook bij de lotenkraam. Tijdens de paardenmarkt worden er door de organisatie lootjes verkocht, waarbij in de avond prijzen te winnen zijn. Vroeger was de hoofdprijs een pony, maar daar kwam kritiek op en werd wettelijk verboden. Dit jaar is de hoofdprijs daarom een geldprijs van 450 euro. Er waren zo’n 5500 loten te koop en alle loten waren rond 12 uur al verkocht. De prijsuitreiking vindt vanavond plaats bij het Hippisch Festijn bij de Rembrandtlaan.

‘Gewoon top’
Ondanks dat er minder kraampjes waren, kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde editie van de paardenmarkt van 2022. Organisator De Kloe vertelt: “Door corona zijn er gewoon minder marktverkopers. Doordat markten lange tijd niet doorgingen, zijn diverse verkopers met iets anders hun boterham gaan verdienen. Toch is het fijn dat er na twee moeilijke jaren toch weer zoveel mensen op de been zijn. Dat is gewoon top. Het was echt een succes en we kijken uit naar het Hippisch Festijn van vanavond.”

Pion
Verder was er activiteit in en rondom buurthuis De Pion aan de Waalsmondelaan. Daar was gratis koffie, kon men een praatje maken en gebruik maken van het toilet. Verder was er vanaf 10.45 uur samenzang en werden er onder orgelbegeleiding tien christelijke gezangen gezongen.

Oude boerin
Hieronder staan foto’s van de paardenmarkt in de Kerkstraat. Op de onderste foto staat de 89-jarige mevrouw Verspuij-Eikelboom. Zij kon via het raam in haar oude boerderij de markt volgen. Verder staat op de foto een meisje, liggend op een paard. Dit meisje kwam vanuit Amsterdam en heeft een groot deel van de ochtend op die manier geknuffeld met paard Femke.

Programma
Het complete programma van de rest van de dag is hier te vinden.

 

Deel dit bericht via...