ALBLASSERDAM – In Alblasserdam wordt woensdag 27 juli 2022 de Sint Jacobus Paardenmarkt gehouden rondom de Kerkstraat. Er is onder meer een grote markt die om 08.00 uur van start gaat en om 12.00 uur is afgelopen. Verder rijdt er een paardentram en worden er op diverse plaatsen lootjes verkocht voor de grote loterij. In de middag is er een wielrenwedstrijd rondom de Van Eesterensingel en Plantageweg. In de avond vindt het hippisch festijn plaats bij de Roemer Visscherstraat, waarbij er onder meer demonstraties zijn met een 4-span, touwtrekken achter paarden, vliegend tapijt achter paarden en afsluitend een optreden van Future Guys.

Buurthuis De Pion in de Waalsmondelaan opent tijdens editie 2022 van de paardenmarkt haar deuren als vanouds. Deze activiteit ligt in het verlengde van wat op deze plek al vele jaren door de Christelijke Gereformeerde Kerk gedaan werd. Deze keer georganiseerd door het buurthuisteam dat sinds anderhalf jaar de activiteiten in dit kerkgebouw voortzet. Gertjan Zwart van de Pion vertelt: “Het gebouw ligt met haar plek aan de Waalsmondelaan centraal in de route van de paardenmarkt en kan daardoor een dienstverlenende rol spelen. Het is een punt van rust, een plek waar je een gratis bakje koffie kan drinken, een praatje maken of gewoon alleen maar even het toilet kan gebruiken. Een mooi onderdeel van de ochtend is de samenzang van 10.45 – ong. 11.15. Men kan binnenkomen en vertrekken naar believen, of beter, men kan een tiental bekende christelijke gezangen meezingen onder orgelbegeleiding door de Alblasserdamse organist Harry Heystek. Het Pion-team staat klaar voor het publiek vanaf 9.00 u.”

Op woensdag 27 juli is het weer tijd voor de jaarlijkse Sint Jacobus Paardenmarkt. Daarom zijn de Kerkstraat, Waalsmondelaan en Reederijstraat tussen 26 juli 16.00 uur en 27 juli 16.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Omliggende straten kunnen slecht bereikbaar zijn.
Publiekswinkel dicht tijdens paardenmarkt

’s Middags is er een wielerronde in Alblasserdam. Daarom zijn van 06.30 uur tot 21.30 uur diverse wegen afgesloten voor alle verkeer: de Van Eesterensingel van de Zeilmakersstraat tot de Plantageweg (beide zijden), de Van Eesterensingel van de Plantageweg tot de Waalsmondelaan, de Waalsmondelaan, de Randweg van de Waalsmondelaan tot de rotonde (beide zijden) en de Plantageweg van de rotonde tot de Van Eesterensingel (beide zijden).

Omleiding
Tijdens de wegafsluiting van 06.30 tot 21.30 uur zal het doorgaande verkeer omgeleid worden. De omleidingsroute loop via de Haven, Cortgene, Blokweerweg, de Wig, Kamgras, Anjerstraat, Sportlaan, Plantageweg, Mesdaglaan, Rembrandtlaan, Vondellaan, Randweg, Oude Torenweg en vice-versa.

Wielerronde
Na twee jaar afwezigheid staat de Paardenmarktronde van Alblasserdam weer op het programma. Op woensdag 27 juli wordt de 61e editie verreden in het Damdorp. De drie categorieën die starten zijn de sportklasse/startlicentie-renners, dames en de elite/beloften/amateurs.

Om 13:00 uur starten de sportklasse en renners met een startlicentie. Hiervoor zijn onder andere kleppers als Eddy Gödde, Harmen Brandwijk, Dennis Lems, Jeroen Bijnagte en Gerard Kooistra ingeschreven. Regiorenners als Peter Kooistra en Henrik Boele staan ook aan de start, evenals ‘good old’ Robert de Poel, oud-Nederlands kampioen bij de masters.

De dames worden om 14:30 uur in gang geschoten. Drie Jan van Arckel-rensters hebben zich hiervoor ingeschreven: Lieke van der Draaij, Tessa Dijksman en Hanneke de Goeje.

Bij de elite/beloften/amateurs staan met Koos Jeroen Kers en Jos Koop oud-winnaars aan de start. Verder trekken grote namen als Coen Vermeltfoort, Maikel Zijlaard en Jordi Talen naar Alblasserdam. Regiorenners als Lucas Janssen, Antonie van Noppen, de broers Kelvin en Jens van den Dool, Rens Tulner en Jarri Stravers hebben zich eveneens ingeschreven.

Avondprogramma
Van 19.00 uur tot 21.30 uur is er op het grasveld tussen de Roemer Visscherstraat en de Hobbemalaan een spectaculair hippisch festijn.
Het avondprogramma ziet er als volgt uit:
19.00 – 19.20 demonstratie 4 span rijden;
19.20 – 20.00 Ringsteken Glijen en Rijen;
20.00 – 20.20 Touwtrekken achter paarden;
20.20 – 20.40 Loterij;
20.40 – 21.00 Vliegend tapijt achter paarden;
21.00 – 21.20 Optreden Future Guys.

Schoenenwinkel J. van Mourik, bakker J. van der Wegen en Trudy’s Lingerie staan woensdag, tijdens de paardenmarkt, met kramen voor hun winkels op de Dam in Alblasserdam. Ilona van Mourik van de schoenenzaak vertelt: “Eindelijk na 3 jaar mogen we de traditie voort zetten en weer genieten van de paardenmarkt. We hopende vertrouwde gezichten weer te zien die dag. Ouderwets gezellig bijkletsen onder genot van een oliebol met een paar nieuwe schoenen en mooie ondermode in de tas. Wij kunnen niet wachten om weer een echte markt te mogen meemaken en staan klaar voor onze klanten. Laten we er een gezellige dag van maken.”
J van der Wegen van 07.00- 13.00 met oliebollen, peperkoek en allerlei lekkernijen.
J van Mourik van 07.00-17.00 start met de tweede ronde van de uitverkoop op woensdag 27 juli. Buiten staan de dames-, heren- en kinderschoenen voor kleine prijzen. En met al het warme weer zijn we de slippers en sandalen ook niet vergeten.
Trudy’s Lingerie van 07.00-17.00 met knallende actieprijzen op bad- en ondermode. Rekken vol aanbiedingen van alle mooie merken.