ALBLASSERDAM – Een bijzonder en een emotioneel moment dinsdag 26 april 2022 in cultureel centrum Landvast in Alblasserdam, waar drie Koninklijke Onderscheidingen werden uitgereikt aan Alblasserdammers. (meer hierover in dit bericht) Een vierde onderscheiding zou voor Rien Gaal zijn geweest. “Ik zou vandaag nog een Koninklijke Onderscheiding hebben uitgereikt aan een inwoner van ons dorp, maar helaas heeft het lot anders beslist,” vertelde burgemeester Jaap Paans, terwijl hij naar de echtgenote van de overleden heer Gaal liep.

De burgemeester pakte vervolgens de hand vast van mevrouw Gaal en vertelde: “De onderscheiding was in november door Zijne Majesteit al toegekend aan Rien Gaal. Maar helaas is Rien ons in december ontvallen. De versierselen die bij de onderscheiding horen, heb ik van Zijne Majesteit in bruikleen mogen geven aan Riens echtgenote. Wat een moed en kracht om hier bij ons te zijn en een foto aan te leveren. Rien verdient dit eerbetoon.Hij zal worden herinnerd om wie hij was en en om wat hij voor de samenleving heeft betekend,” aldus de burgervader.

Daarna verzocht de burgemeester Paans iedereen te gaan staan en een moment van stilte te houden als eerbetoon voor de heer Gaal.

De heer M.N. (Rien) Gaal (overleden in december 2021 op 78-jarige leeftijd) was van 1976 tot 1988 ouderling van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Alblasserdam (wijkgemeente Havenkerk- Ontmoetingskerk). In deze functie heeft hij zich op verschillende terreinen van het kerkenwerk ingezet. Vanaf 2018 zette hij zich opnieuw in voor de kerk, dit keer door schoonmaakwerk te doen. Van 1989 tot 2000 was de heer Gaal voorzitter van de Alblasserdamse Reddingsbrigade (ARB). Hij voerde de onderhandelingen met de gemeente over het gebouw en de plaatsing van een reddingsvlet. Na zijn aftreden werd hij benoemd tot Lid van Verdienste van de ARB. In 2016 werd de heer Gaal bovendien bestuurslid van en vrijwilliger bij de afdeling Drechtsteden van Ouderenbond PCOB. Vanaf 2019 was hij regiovoorzitter van deze afdeling van de PCOB. Hij hield zich bezig met o.a. belangenbehartiging en ledenwerving. Hij vormde werkgroepen, hielp bij het organiseren van activiteiten en verzorgde de nieuwsvoorziening. De heer Gaal was verder zeer actief als coördinator van vrijwilligers voor de Stichting Welzijn Alblasserdam. Toen de heer Gaal in december 2021 overleed, was zijn benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau al toegekend.

Deel dit bericht via...