ALBLASSERDAM – VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie hebben donderdag 21 april 2022 besloten samen de nieuwe coalitie te gaan vormen in Alblasserdam. Daarmee doen de twee grootste partijen in Alblasserdam, de SGP (5 zetels) en de PvdA (3 zetels), definitief niet mee in de nieuwe coalitie. Verder is bekend gemaakt dat er toch vier wethouders komen, waarvan een deel deeltijd zal gaan werken. Welke wethouders dit zijn, w0rdt nog niet gemeld, maar voor de verkiezingen werd al duidelijk dat namens het CDA Margreet de Deugd graag wethouder wordt, namens de VVD Freek de Gier.

Wethouders
D66 heeft zich dit jaar nog niet in het openbaar uitgelaten over een wethouderskandidaat. D66-fractievoorzitter en lijsttrekker Ramon Pardo vond het te vroeg om bekend te maken wie wethouder zou willen worden namens zijn partij. Hij vindt dat er pas namen genoemd moeten worden, als bekend is voor welke portefeuilles men een wethouder zoekt. Bij de verkiezingen in 2014 en 2018 was Marko Stout namens D66 wethouderskandidaat. Ook is nog onbekend wie de kandidaat-wethouder is voor de ChristenUnie.

Opmerkelijke keuze
De keuze voor vier wethouders, uitbetaald naar drie FTE, is opmerkelijk. Drie van de vier nieuwe coalitiepartijen gaven in het recente verleden aan juist twijfels te hebben bij de noodzaak van drie fulltime wethouders in het dorp. De VVD was hier het meest uitgesproken in: Alblasserdam zou het prima met twee fulltime wethouders kunnen doen. Alleen het CDA vond het verstandig om toch drie wethouders fulltime voor de gemeente te laten werken. Daarnaast is het zo dat de wethoudersvereniging bij het kabinet afgelopen jaar heeft aangegeven dat de mogelijkheid voor gemeenten om deeltijdwethouders te benoemen, moet worden afgeschaft. “Het nieuwe kabinet moet daar een einde aan maken, want deeltijd-wethouders steken grosso modo net zo veel uur in hun werk als fulltime-wethouders,” zo stelde de vereniging in december 2021.

Niet opportuun
In een persbericht van de gemeente Alblasserdam wordt vrijdag 22 april 2022 gemeld: “Door een samenwerking van vier politieke partijen ontstaat ook de wens voor vier wethouders. Vanwege de financiële positie van de gemeente kiezen de partijen er voor om de bestaande formatie niet uit te breiden naar 4. “Het is niet opportuun om nu extra geld uit te gaan geven aan wethouders. We krijgen vier wethouders maar wel binnen de bestaande formatie van 3 fte, legt Ramon Pardo (D66) uit. Welke wethouders het gaan worden en wie welke portefeuille krijgt is nu nog niet bekend. “Wij vinden het zorgvuldiger en integer om eerst alle kandidaten te screenen voordat we namen gaan noemen. We hopen dat uiteraard wel zo spoedig mogelijk te kunnen doen”, besluit Jako Sterrenburg namens de ChristenUnie.”

Snelheid erin houden
In de afgelopen weken werden verkennende gesprekken gevoerd door de politieke partijen. Hieruit is de conclusie getrokken dat er voldoende overeenstemming is op de inhoudelijke thema’s om samen te werken. Met die conclusie gaan de vier partijen de formatiefase in. “We willen vooral de snelheid er in houden en gaan direct aan de slag met het opstellen van een coalitieakkoord op hoofdlijnen,” aldus Herman Verweij namens de VVD. “We zien de samenwerking dan ook met veel vertrouwen tegemoet. Al realiseren we ons ook dat er grote uitdagingen al snel op ons pad komen,” zegt Arco Strop van het CDA. Voor de formatiefase maken de nieuwe partners gebruik van de deskundigheid van de informateur Rinus Houtman, die op verzoek van de coalitiepartners ook als formateur aan de slag zal gaan.

Buitenspel
In de afgelopen 12 jaar bestonden de colleges en coalities uit de SGP, PvdA en het CDA. Vorig jaar klapte de coalitie, omdat de SGP het niet eens was met het LHBTI-beleid en het laten rijden van een toeristenbusje op zondag naar Kinderdijk. Dit was volgens de partij tegen de gemaakte coalitieafspraken in. De andere twee coalitiepartijen vonden dat de SGP hier veel te radicaal en ‘doordravend’ was en nemen het de partij kwalijk dat de coalitie op die  onderwerpen is geklapt. De breuk was rondom de verkiezingen nog zo vers, dat er toen al voorzichtig gekeken naar coalitiemogelijkheden zonder de SGP. Met een teleurgesteld CDA en een boze PvdA waren er kansen om de SGP buiten de nieuwe coalitie te houden. Na de verkiezingen bleef er eigenlijk nog maar één optie mèt SGP, die de grootste partij werd bij de verkiezingen, over. En dat was een coalitie met SGP, VVD en ChristenUnie. Echter, de VVD zag veel meer kansen in een coalitie zonder SGP en met bijvoorbeeld een partij als D66. De SGP zou het dorp en de vorige coalities al te lang ‘gegijzeld’ hebben op onderwerpen als zondagsrust.

Zetelverdeling en gemeenteraad
Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 werd de SGP met 5 zetels de grootste partij. De PvdA werd de tweede partij met drie zetels. Het CDA kreeg ook drie zetels, net als de VVD en D66. De ChristenUnie werd de zesde partij en behaalde twee zetels. In het totaal zijn er in de gemeenteraad van Alblasserdam 19 zetels. Deze worden gevuld met raadsleden die actief bij Alblasserdam betrokken zijn en deze taak vervullen naast hun baan, dan wel andere bezigheden. Alle raadsleden zijn zelf woonachtig in Alblasserdam en allen hebben de intentie een beter dorp te maken van Alblasserdam, maar verschillen op een aantal punten van hoe dit dan gerealiseerd moet worden. De grootste verschillen bestaan in Alblasserdam tot nog toe uit principiële punten zoals zondagsrust en LHBTI-beleid. Bij collegevoorstellen werd in de afgelopen periode 9 van de 10 keer unaniem ingestemd door de partijen, wat erop duidt dat er onderling veel overeenstemming is.

Opvallend feitje
Een opvallend feitje is dat in de nieuwe coalitie in Alblasserdam dezelfde partijen deelnemen als de partijen die nu het landelijke kabinet Rutte 4 vormen.

Deel dit bericht via...