ALBLASSERDAM – Op het kunstwerk De Vier Windstreken langs de Randweg / Plantageweg in Alblasserdam is zaterdag 16 april 2022 een koperen plaquette aangebrand voor Ton Kroeze. Ton was bijna vijftig jaar bioscoopmanager. Op 6 januari 2021, midden in de corona-lock-down ging Ton na 49 jaar met stille digitale trom met pensioen. Na een grootse carrière in ‘Dorpshuis De Wipmolen’ en daarna ‘Cultureel Centrum Landvast’ leidde hij Alblasserdam en omstreken door de wereld van ‘Film kijken en beleven in de bioscoop’.

Zaterdagmiddag werd de koperen plaquette, die de gemeente Alblasserdam hem aanbood tijdens zijn afscheid in januari 2021, dan eindelijk aangebracht op het kunstwerk bij de rotonde.

Doel was om dit met collega’s en dierbaren, zonder coronaperikelen, te mogen beleven en het glas te heffen op zijn imposante carrière.

Kunstenaar Roel Teeuwen heeft zijn hele magazijn op z’n kop gezet om vorig jaar gemaakte plaquette te zoeken maar die bleek al in het bezit te zijn van Ton. Alleen het plaatsen was uitgesteld. Nadat de gaatjes waren geboord, werd de plaat door Ton en Roel bevestigd.

‘Filmopa’ Ton zijn jongste kleinkind Koen van amper twee weken oud was de belangrijkste gast.

Ton is opgegroeid op de Randweg en de plaquette kijkt nu uit op zijn ouderlijk huis, waar hij als kind op de stoep met zijn 7 broers nummerborden van een zo af en toen voorbijgaande auto noteerde. Zaterdagmiddag moest hij zijn best doen om veilig bij het kunstwerk te komen…

Deel dit bericht via...