ALBLASSERDAM – De problemen met zwembad Blokweer aan de Sportlaan in Alblasserdam zijn nog groter dan gedacht. Dat blijkt uit een technische tussenrapportage. Niet alleen rvs-onderdelen zijn gaan roesten, maar er blijkt ook sprake te zijn van scheurvorming in het beton. Op diverse plekken zijn scheuren ontstaan. “En wel van dusdanig grootte, dat deze in combinatie met het vochtige en chloorrijke milieu een negatief effect veroorzaakt op de constructieve sterkte van de eerste verdiepingsvloer,” zo is te lezen in de tussenrapportage.

Op 1 februari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam besloten het zwembad Blokweer per direct te sluiten, nadat was gebleken dat diverse onderdelen van roestvaststaal zijn gaan roesten. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft inmiddels aangegeven dat het bad zonder passende maatregelen is afgekeurd en gesloten moet blijven tot er aanpassingen zijn gedaan.

Eerste in Nederland
Alblasserdam kreeg in 2014 als eerste gemeente in Nederland een zwembad, dat volgens het concept ‘2521 Gewoon Zwemmen’ is gebouwd. De naam 2521 Gewoon Zwemmen staat voor de afmetingen van het bad, 25 meter lang bij 21 meter breed (een 8-baans 25 meter bad). Gewoon Zwemmen staat voor het feit dat je er ‘gewoon’ kunt zwemmen. Gezondheid, sport en leren zwemmen zijn de belangrijkste uitgangspunten van het concept. Inmiddels staan er meer van dit soort zwembaden in binnen –en buitenland. Gekeken wordt of daar zich dezelfde problemen voordoen.

Problemen
Binnen een jaar ontstonden er al problemen in Blokweer. De eerste schade ontstond tijdens het installeren van de beweegbare bodem. Toen viel een tijdelijke ondersteuning om, waardoor de vaste bodem beschadigd raakte. Er ontstond een lekkage, die door de leverancier van het bad tijdelijk is gerepareerd. Na de oplevering ontstond door een constructiefout in de beweegbare bodem, opnieuw schade aan de zwembadbodem. Daardoor ontstonden diverse lekkages. Deze zijn, na herstel van de constructiefout, eveneens tijdelijk gerepareerd. Tot slot blijken de roestvaststalen kolommen in de constructie van het bad op een aantal plaatsen misvormd te zijn. De reparaties en de kosten kwamen voor rekening van de bouwaannemer. Door een verstopte riolering moest zwembad Blokweer dinsdag 22 september 2015 sluiten. De verstopping veroorzaakte namelijk een lekkage in de machinekamer van het nog geen jaar oude bad.

In kaart brengen
Hoe de nieuwe problemen opgelost gaan worden, wordt nog onderzocht. Vanuit het technisch projectteam is als eerste gestart met het in kaart brengen van alle geconstateerde roestvorming en de huidige constructie (RVS en betonconstructie) in een rekenmodel te plaatsen inclusief de constructieve wijzigingen die in 2015/2016 zijn doorgevoerd. Om het bad veilig te stellen was het noodzakelijk de waterdruk die tegen de RVS wand drukte te verlagen. Hiervoor is dan ook één meter water uit het bad gehaald, waarbij de beweegbare vloer geheel onder water kon blijven. Bij een lager waterpeil moeten er ondersteuningsmaatregelen voor deze vloer worden genomen.

Constructief probleem
Op basis van het computerrekenmodel is het gehele bad nogmaals doorgerekend. De uitkomst van deze doorrekening gaf een mogelijk constructief probleem aan in de eerste verdiepingsvloer die rond het gehele bad ligt. Door de horizontale waterdruk vanuit het bad werd niet in het geheel opgevangen door de waterbak, maar duwde de bovenkant van de bak tegen de eerste verdiepingsvloer. Dit is de zwembadvloer waar de bezoekers op lopen. Deze zwembadvloer bleek niet bestand tegen deze krachten.

Scheurvorming
Op basis van deze uitkomst is naast het RVS ook de omliggende betonvloerconstructie nader onderzocht. Uit deze inspectie zijn op diverse plekken scheurvorming in het beton geconstateerd en wel van dusdanig grootte dat deze in combinatie met het vochtige /chloorrijke milieu een negatief effect veroorzaakt op de constructieve sterkte van de eerste verdiepingsvloer.

Onderzoek
Er wordt op zowel de RVS constructieonderdelen als op de betonnen eerste verdiepingsvloer door verschillende gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven onderzoek gedaan om achter de staat (sterkte) van de materialen te komen. Voor het RVS betekent dit de mate van restdikte van de diverse aangetaste onderdelen en van de betonnen vloer de mate van aantasting van de wapening. Op basis van deze resultaten worden diverse technisch haalbare oplossingen doorgerekend, waarbij eveneens de factor tijd (tijdelijk of definitief) een rol speelt, maar zeker ook het financiële gevolgen als er voor een bepaalde oplossing wordt gekozen.

Schuld
Wie er schuldig is aan de problemen, blijft nog in het midden. Eerst wordt vastgesteld wat er precies mis is. De nieuwe resultaten worden rond half mei gedeeld, zo is de huidige verwachting. Pas als vaststaat wat het probleem is, wordt gekeken naar wie wat gaat oplossen en wie wat gaat betalen.

Financiën
De sluiting heeft ook grote gevolgen voor de financiën van Blokweer. Bij de beheerstichting waren al langer problemen. Bekeken wordt wat de huidige sluiting van het bad voor gevolgen gaat hebben op de begroting van het bad en op de financiën van de gemeente Alblasserdam.

Deel dit bericht via...