ALBLASSERDAM – Bij alle huishouders in Alblasserdam valt deze week een envelop van de gemeente op de deurmat. Daarin zit een boekje vol tegoedbonnen van organisaties in het dorp die de inwoners kunnen helpen om gezonder te gaan leven. Van tennisles tot voedingsadvies en van wandelen tot yoga. “Onder de noemer Geef je gezondheid een boost! hopen we gezonde keuzes te stimuleren,” laat de gemeente Alblasserdam in een persbericht weten.

Verder meldt de gemeente: “De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk gezondheid is. Met een goede gezondheid zijn we over het algemeen weerbaarder en herstellen we sneller. Ook goed in je vel zitten hoort daar bij. Als het gaat over ziekte en gezondheid hebben we lang niet alles zelf in de hand. Maar door de manier waarop we leven en de keuzes die we maken kunnen we onze gezondheid wel een handje helpen. Overigens kunnen onze inwoners vanaf 11 april drie weken lang op maandag- en dinsdagmiddag weer in cultureel centrum Landvast terecht voor hun eerste, tweede of boostervaccinatie tegen corona.”

Fit en groen
De gemeente sluit haar bericht af met: “Alblasserdam wil een groen en fit dorp zijn waar iedereen kan sporten, bewegen en gezond kan leven. Gelukkig hebben we in ons dorp veel verenigingen, clubs, ondernemers en organisaties die ons daarbij kunnen helpen.”

Lokaal
Burgemeester Jaap Paans meldt over het initiatief: “Met behulp van deze bonnen werkt u niet alleen aan uw eigen gezondheid, maar levert u ook een belangrijke bijdrage aan een gezonde, plaatselijke economie. Door lokaal te kopen en gebruik te maken van de lokale voorzieningen steunt u immers alle prachtige ondernemingen en verenigingen in ons bedrijvige dorp. De Alblasserdamse ondernemers, verenigingen en organisaties die dit boekje mogelijk maken bedank ik hartelijk voor hun enthousiasme en hun bijdrage aan een gezond leven voor iedereen.”

Vaccinatiegraad
Aanleiding voor de hele actie is het feit dat Alblasserdam, volgens wethouder Kees Jongmans, staat genoemd in een lijst van “30 gemeenten met de laagste vaccinatiegraad en het hoogste aantal besmettingen” van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wethouder Kees Jongmans legt in een memo aan de gemeenteraad uit: “Wij zien het als onze gemeentelijke verantwoordelijkheid om door deze plek op de lijst een extra inspanning te leveren aan de inwoners van Alblasserdam om hen te informeren over de mogelijkheden om te werken aan een gezonde leefstijl. Wij vinden het belangrijk om de inwoners te wijzen op de mogelijkheden van vaccinatie, maar we plaatsen deze oproep bovenal in de context van de algehele gezondheid. De gemeente Alblasserdam is opzoek naar manieren om inwoners te inspireren om te werken aan haar gezondheid. Het verhogen van de vaccinatiegraad draagt positief bij aan de algehele gezondheid van de inwoners van Alblasserdam, maar gezonde voeding, bewegen, sporten en de mentale gezondheid verbeteren zijn hier ook belangrijke aspecten in.”

Gedragswetenschap
Jongmans schrijft verder: In de brief van de burgemeester roepen wij mensen op te werken aan hun gezondheid. Vanuit de gedragswetenschap blijkt dat mensen eerder gehoor geven aan een oproep als zij er iets voor terug krijgen: Wederkerigheid. Wij vragen niet alleen iets, maar reiken ook de mogelijkheden aan om daadwerkelijk aan je gezondheid te werken. In combinatie met partners in het dorp proberen we laagdrempelige initiatieven aan te bieden zodat inwoners van Alblasserdam kunnen werken aan gezondheid. Sportverenigingen, gezondheidspartners, horeca, ondernemers en predikanten van de kerk en moskee zijn benaderd om een initiatief in te sturen voor in het bonnenboekje.”

Deel dit bericht via...