ALBLASSERDAM – Informateur Rinus Houtman heeft dinsdagavond 5 april 2022 voor de tweede keer vertrouwelijke gesprekken gevoerd met alle zes de politieke partijen en de burgemeester in Alblasserdam. Dit ging over de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezing en de visies die partijen hebben over een toekomstige coalitie. Verder is er gesproken over het aantal wethouders dat in het dorp aan de slag gaat. De informateur heeft aangegeven dat meer dan drie wethouders niet wenselijk is. Houtman wil de komende dagen vaart maken en op korte termijn verslag doen van de eerste bevindingen.

Zetelverdeling
Tijdens de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 kreeg de SGP 5 zetels, CDA, PvdA, VVD en D66 kregen er allemaal drie en de ChristenUnie behaalde twee zetels. Deze verkiezingsuitslag betekent dat, als er gekozen wordt voor een meerderheidscoalitie, er minstens drie partijen nodig zijn. De vorige coalitie in Alblasserdam bestond uit de SGP, de PvdA en het CDA. Deze coalitie is vorig jaar gestrand op keuzes rondom de thema’s LHBTI en zondagsrust. De SGP vond dat de coalitiepartners CDA en PvdA zich niet aan de gemaakte afspraken hielden, door toch in te stemmen met het laten rijden van een toeristenbusje op zondag naar Kinderdijk. Nadat er eerder al wrijving was ontstaan rondom het LHBTI-beleid en het hijsen van de regenboogvlag, was de shuttlebus naar Kinderdijk de druppel die de emmer deed overlopen en de coalitie liet klappen.

Werkbaar maken
Informateur Houtman merkt in de gesprekken dat dit nog steeds erg leeft onder de raadsleden. “De helft van de tijd gaat daarover en eigenlijk zit het niemand lekker dat dit zo is gegaan. Eigenlijk kunnen de partijen allemaal wel redelijk met elkaar door één deur. Op een paar onderwerpen is het wel verdeeld en wat doe je daarmee? Daarom heb ik heb gevraagd: Zou je er toch niet naar moeten streven om het weer werkbaar te gaan maken voor de toekomst? Je wilt niet hebben dat je in de raad tegenover elkaar blijft staan. Voor je het weet heb je ook een tweedeling in de samenleving en dat wil geen enkele partij en dat kun je de gemeenschap ook niet aan doen. Verder heb ik gezegd dat het geen keuze is van een gemeentebestuur voor alleen de refo’s of alleen voor de niet-refo’s. Je bent een bestuur voor de héle gemeente. Die instelling moet je wel hebben.”

Wij zij
Op de vraag of de woorden ook het ‘oud zeer’ geïnterpreteerd mogen worden als ‘verzoeningspoging’ antwoordt Houtman: “Dat gaat weer net een beetje te ver. Maar je gaat wel zoeken om ergens een brug te slaan. Toch krijg je dan al gauw: “Ja wij willen wel, maar de ander moet dan een beetje naar ons toekomen.” En dan zegt die ander weer: “Ja die ander moet naar ons komen. Het is niet zomaar wat. Het zijn principiële dingen.” Nou dat haal je dus allemaal op in zo’n eerste ronde.”

Wel of geen SGP
Kort door de bocht zijn er bij de keuzes voor een nieuwe coalitie straks twee globale opties. Als de SGP in de coalitie komt, zijn er nog twee partijen nodig voor een meerderheid. De andere optie is een coalitie zonder de SGP en met minstens vier van de zes partijen, al dan niet een variant, waarbij één partij gedoogsteun geeft.

De wethouders
Hoewel men ‘slechts’ nog bezig is met informeren, heeft informateur de partijen wel al de opdracht gegeven om eens na te denken over hoe een nieuwe college er uit zou moeten zijn. Hij heeft daarbij aangegeven dat meer dan drie wethouders in het dorp echt niet wenselijk is. “Je mag in Alblasserdam niet meer dan drie wethouders hebben. Klaar. Alblasserdam is geen gemeente die het geld voor het opscheppen heeft. In de financiële situatie zit geen lucht. Maar het gaat niet alleen om de salarissen van de wethouder. Het gaat er ook om dat iedere wethouder die een beetje wil functioneren, zijn leuke dingetje meebrengt die hij of zij gerealiseerd wil hebben. En hij zet daarmee weer de hele ambtelijke organisatie aan het werk en die organisatie zit echt al hun taks met wat ze aankunnen. Die zeggen ook: doe het ons alsjeblieft niet aan dat we straks met een college met vier wethouders zitten. Dat vind ik heel terecht. Mijn advies is dus niet meer dan drie wethouders.”

Wethouderskandidaten
Diverse partijen hebben in de afgelopen periode drie partijen al in de openbaarheid gesproken wie hun wethouderskandidaat is. Voor het CDA is dit Margreet de Deugd-Bos, voor de PvdA staat Wim van Krimpen te trappelen en bij de VVD wil Freek de Gier graag als wethouder van start in het dorp. D66 laat zich bewust niet uit over een eventuele wethouderskandidaat, omdat de partij dit geen recht vindt doen aan het proces. De partij wil eerst weten welke opties er zijn en wil daarna pas kijken of daar geschikte personen bij gezocht kunnen worden. De ChristenUnie heeft een wethouderskandidaat die wellicht iets kan en wil beteken op het gebied van financiën en de SGP heeft een kandidaat van buitenaf.

Nog geen coalitie
Dinsdagavond is opnieuw met alle partijen gesproken en informateur Houtman heeft door die gesprekken intussen een aardig idee bij wat volgens hem de aanbeveling verdient om nader te onderzoeken. Hij wil hier niet te lang mee verwachten en gaat er daarom in de komende dagen mee aan de slag. Houtman: “Ik moet over een aantal dingen nog even goed nadenken.” Gevraagd of we ‘in principe al wel richting een coalitie gaan’ antwoordt Houtman: “Nou zover is het nog niet. Nou ja… Nee zo werkt het niet. We zitten nog in de informatiefase. En in die fase trek je na een aantal rondes een conclusie. En dat is dan niet van ‘nou dit is de coalitie’, maar dat is meer van: ‘Het lijkt me verstandig om die en die punten verder te onderzoeken.’ Je geeft wel richting aan, maar het is niet zo dat als je nu een paar partijen noemt, dat die het gegarandeerd worden. Daar moet echt nog meer overleg over zijn.”

Informateur Houtman verwacht woensdag zijn eerste bevindingen van zijn gesprekken te kunnen delen met de raad en de buitenwereld.

Deel dit bericht via...