ALBLASSERDAM – De gemeenteraadsverkiezing 2022 in Alblasserdam is achter de rug en de zoektocht naar een coalitie voor de komende vier jaar kan beginnen. Woensdagavond 16 maart 2022 kwamen de zes politieke partijen bij elkaar in het gemeentehuis. Nadat alle stemmen waren geteld, vroeg burgemeester Jaap Paans de lijsttrekkers om een eerste reacties. De felicitaties gingen naar D66 die er een zetel bij kreeg ten koste van de PvdA. Verder waren er felicitatie voor de SGP, omdat deze partij vijf zetels behaalde en daarmee de grootste partij is geworden.

19 zetels te verdelen
In het totaal zijn er in Alblasserdam straks 19 raadszetels te verdelen. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de zetelverdeling als volgt: SGP 5, PvdA 3, VVD 3, CDA 3, D66 3 en ChristenUnie 2.

SGP
Lijsttrekker Jaco Brand reageerde woensdagavond als eerste op de verkiezingsuitslag. “Hier zit een dankbare lijsttrekker. Het is een hele opgave om voor de derde keer de grootste te zijn in Alblasserdam. Dat schept een verantwoordelijkheid,” vertelde Brand, die daarna D66 publiekelijk feliciteerde met de derde zetel.

D66
Ramon Pardo van D66 zei ‘heel gelukkig’ te zijn met de voorlopige verkiezingsuitslag. Zijn partij haalde in de voorgaande jaren altijd twee zetels en nu dus drie. “Ik wil de kiezers bedanken voor het vertrouwen dat ze ons geven. We willen verantwoordelijk hiermee omgaan en het gesprek met elkaar voeren.”

VVD
De VVD kreeg iets meer stemmen dan vier jaar geleden, maar blijft qua zetelaantal op drie. Herman Verweij van de VVD vertelde blij te zijn met het opkomstpercentage in Alblasserdam. Ruim 56 procent van de kiesgerechtigden bracht een stem uit. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde. “Super dat we dit opkomstpercentage hebben, maar het is wel een opgave voor ons allemaal om die 44 procent die een andere keuze heeft gemaakt, in 2026 wel zo ver te krijgen om te gaan stemmen. We moeten hiervoor verschillende wegen bewandelen. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de banner die op Alblasserdamsnieuws stond, dan stond daar een hele duidelijke uitleg waar we nu als gemeente voor zijn. En ik denk dat dat de komende periode belangrijk wordt om mensen bewust te maken van waar het hier om gaat. Het merendeel weet dit niet.” Over de behaalde zetels zei Verweij: “Wij zijn in stemmenaantal iets gestegen en zijn de derde partij van Alblasserdam. Daar zijn we super blij mee.”

PvdA
De Partij van de Arbeid ging van vier naar drie zetels in de voorlopige uitslag. Wim van Krimpen van de PvdA reageerde: “De restzetel van de vorige keer verliezen we aan de D66. We hebben 221 minder stemmen. Maar met drie zetels kunnen we aan het werk. Het wordt een spannende formatie, want er is in het laatste jaar heel wat gebeurd. Dat gaat zijn beslag krijgen bij de formatie.” Verder feliciteerde Van Krimpen de SGP met de vijf zetels. Van Krimpen: “Het is bewonderenswaardig. Jullie hebben als een bezetene gewerkt. Complimenten! En waar jullie de fondsen allemaal vandaan halen, wil ik niet weten. Maar jullie hebben heel wat voor de dag gehaald en het was goed verzorgd.”

ChristenUnie
Jako Sterrenburg van de ChristenUnie vertelde ‘heel dankbaar’ te zijn voor het behoud van de twee zetels voor zijn partij. Verder feliciteerde Sterrenburg Ramon Pardo (D66) met de waarschijnlijke winst van een zetel en de SGP met het behoud van de vijf zetels. Ook werd de griffie bedankt voor het organiseren van het verkiezingsdebat.

CDA
Tot slot kreeg Margreet de Deugd van het CDA het woord. Burgemeester Paans herinnerde de zaal eraan dat Margreet de enige vrouw is in de huidige gemeenteraad. De Deugd vertelde ‘heel blij’ te zijn en bedankte alle kiezers en het campagneteam. “We hebben het samen gedaan en gaan er samen voor. We hebben iets minder stemmen dan de vorige keer en hebben stuivertje gewisseld met de VVD. We hebben drie zetels en daar zijn we blij mee. Een mooie uitslag.” De komende coalitievorming noemde De Deugd ‘een uitdaging’.

Duidingsdebat
Donderdagavond 17 maart 2022 vindt in de raadszaal een duidingsdebat plaats. Hier gaan de politieke partijen nader in op de verkiezingsuitslag en over ‘hoe nu verder’. Het debat is live te volgen via de website van de gemeente.

Deel dit bericht via...