ALBLASSERDAM – Langs het Boerenpad in Alblasserdam is deze week een dode zwaan aangetroffen. Op camerabeelden is te zien hoe de zwaan midden in de nacht uit de lucht komt vallen. Door het camerastandpunt is niet te zien of de zwaan bijvoorbeeld eerst tegen een tak van een boom vliegt en daarna op het asfalt terecht komt of dat het dier spontaan uit de lucht valt en mogelijk last had van vogelgriep.

Medewerkers van de gemeente Alblasserdam hebben de zwaan de volgende ochtend direct meegenomen.

Mensen die mogelijk meer informatie over het voorval hebben of afgaande op de camerabeelden conclusies kunnen trekken, kunnen hun informatie sturen naar [email protected].

Omdat er momenteel in Nederland ook vogelgriep heerst, wordt gevraagd extra alert te zijn op dode vogels. “In Nederland heerst vogelgriep. Wilde watervogels zoals eenden en ganzen kunnen hiermee besmet zijn. De GGD adviseert zieke of dode wilde watervogels niet aan te raken. En om je hond aan de lijn te houden op plekken waar dode watervogels kunnen liggen,” liet de gemeente Alblasserdam eerder al via haar sociale mediakanalen weten.

Sinds oktober 2021 is in Nederland opnieuw vogelgriep vastgesteld. Daarom gelden er sindsdien landelijke maatregelen voor pluimveehouders en hobbyhouders, zoals een ophok- of afschermplicht. Op verschillende plekken in het land worden dode watervogels gevonden en zijn er meerdere uitbraken op pluimvee bedrijven.

Wat is vogelgriep?
Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk kunnen zijn voor pluimvee en wilde watervogels. Denk bijvoorbeeld aan kippen, kalkoenen, eenden, duiven en zwanen. Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Veel watervogels zijn drager van griepvirussen, maar worden er zelf niet ziek van. Contact tussen wilde watervogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van uitbraken van vogelgriep onder pluimvee.

Kunt u vogelgriep krijgen?
De GGD meldt: “In zeldzame gevallen kunnen mensen besmet raken met bepaalde typen vogelgriep. Dit is gebeurd bij direct en intensief contact tussen besmette dieren en mensen, zoals bij verzorgers van de dieren of bij mensen die betrokken zijn bij ruimingen. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde klachten als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. Meestal verlopen deze infecties bij mensen mild. Als je ziek wordt, is dat binnen tien dagen na het laatste contact met zieke dieren.

Wat te doen als u een ziek of dode vogel vindt?

  • Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Er is een heel kleine kans dat u besmet kunt raken bij aanraken van deze vogels.
  • Houd uit voorzorg uw hond aan de lijn op plekken waar dode watervogels kunnen liggen. Zo voorkomt u dat uw hond in contact komt met besmette vogels.
  • Het is belangrijk om vondsten van één of meerdere dode wilde vogels op 1 locatie te melden. U kunt dit melden via de NVWA.

Een dode gans bij het Buitenpad. Deze is woensdag gesignaleerd en wordt aangemeld bij de gemeente.

Deel dit bericht via...