ALBLASSERDAM – In Bos Rijkee achter het Cortgene en naast de Oude Wipmolenlocatie in Alblasserdam staan nog meer zieke bomen. Dat meldt de gemeente Alblasserdam woensdag 16 maart 2022 in een persbericht. Vorig jaar gingen er al zes zieke bomen tegen de vlakte en nu blijken er nog vier te zijn besmet met de roetschorsziekte. Medewerkers van de Bomenbank halen aanstaande vrijdag 18 maart 2022 vier bomen weg uit het bos.

Het gaat om vier esdoorns die besmet zijn met de roetschorsziekte. Twee ervan zijn onlangs door de storm omgevallen. De andere twee worden gekapt. Het werk duurt naar verwachting één dag.

Beschermende kleding en maskers
De gemeente Alblasserdam meldt: “Bij het weghalen kunnen rond de bomen sporen vrijkomen die voor luchtwegklachten kunnen zorgen. Daarom gaat het park tijdens de werkzaamheden dicht voor bezoekers. Ook de opgang van de Zeevaartschoollaan naar het Cortgene is dicht. Een medewerker op die plek houdt de veiligheid in de gaten. De werklui dragen beschermende kleding en maskers. Voor omwonenden is er geen risico. De resten van de bomen worden direct door een speciaal aangepaste houtversnipperaar verwerkt.”

Vorig jaar zes bomen
Een jaar geleden zijn vanwege de roetschorsziekte ook al zes bomen gekapt in het bos. De gemeente meldt: “Roetschors is een schimmel die bomen zo aantast dat ze niet kunnen blijven staan. De boom sterft af waardoor er meer kans is dat takken of de stam afbreken. De ziekte wordt door de wind verspreid. Daarom worden ook alle overige esdoorns in het bos onderzocht en zo nodig gekapt. In het najaar komen er weer nieuwe bomen in het bos.”

Deel dit bericht via...