ALBLASSERDAM / KINDERDIJK – Vrijdagavond 19 november 2021 wordt op spectaculaire een nieuw kunstwerk onthuld in Kinderdijk: Het Wiegje van Beatrijs. Een bronzen kunstwerk, dat in het water zal drijven. Faela van Deyzen van The Voice Kids en muziekvereniging Excelsior zorgen voor muziek. Theatergroep Marieke van Leeuwen verbeeldt het verhaal, waarna de nieuwe toeristische trekpleister met een lichtshow onthuld wordt. Belangstellenden kunnen deze show ook volgen. De onthulling en realisatie van het kunstwerk is onderdeel van het herdenkingsjaar 600 jaar Elisabethsvloed waarin ruim zeventig partners meer dan 100 evenementen organiseren.

De onthulling van het drijvende bronzen kunstwerk vindt plaats bij het Wisboomgemaal in Kinderdijk. Het is de bedoeling dat het wiegje binnen enkele jaren in de rivier ‘dobbert’ ter hoogte van het terrein van Mercon – Kloos aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam.

600 jaar Elisabethsvloed
In de nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt één van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: De Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd. De Elisabethsvloed was 600 jaar geleden een iconische ramp die in Nederland actueel is en blijft.  

Beatrijs: het lichtje in de duisternis
Onlosmakelijk verbonden met de ramp en het dorp Kinderdijk is het volksverhaal over het kind in een wieg dat tijdens de Elisabethsvloed bij de dijk, in wat nu Kinderdijk heet, zou zijn aangespoeld. Op het wiegje bevond zich ook een kat, die door heen en weer te springen de wieg in evenwicht, en de baby in leven, hield. Langs de Oost-Kinderdijk zijn meer signalen die verwijzen naar de oude sage, zoals op Huis te Kinderdijk en de naam “Kattenwiel”.

Toeristische trekpleister: Kunst en techniek
Om de sage en het gevaar van de kracht van het water nooit te vergeten heeft de stichting Het Wiegje van Beatrijs Kinderdijk een kunstwerk gerealiseerd, dat de oevers van Alblasserdam komt verrijken. Om het bronzen beeld van 400 kilo te laten drijven en schommelen, net als de kat deed, was veel denkwerk en expertise nodig. Het onderwater drijflichaam is een innovatief staaltje Alblasserdams vakmanschap geworden.

Herinnering: Hoop om te kunnen voorkomen
“Laat het kunstwerk een herinnering zijn voor alle Alblasserdammers dat wij voor onszelf moeten opkomen”, hoopt de stichting Het Wiegje van Beatrijs Kinderwijk. “Het gevecht met de kracht van het water hebben wij nog niet gewonnen”, stelt de stichting.

De stichting heeft de in Alblasserdam wonende en werkende kunstenaar Roel Teeuwen een opdracht verstrekt om middels een in het water drijvend, drie dimensionaal, kunstwerk deze legende vorm te geven. Door wind, water en getij gaat ook beweging een rol spelen in de visuele beleving van deze legende. De stichting bestaat verder uit Elias Gijsen als voorzitter, Peter Janssen als secretaris, Dirk Hamer als bestuurslid techniek, Adri Maat als bestuurslid sponsoren en Martin van Horssen als penningmeester. Burgemeester Jaap Paans is voorzitter van het comité van aanbeveling.

De onthulling
De onthulling start vrijdagavond in Kinderdijk rond 18.45 uur. Publiek is welkom om te komen kijken. Ook Willy de Zoete, loco-commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, zal aanwezig zijn.

Kosten
Het kunstwerk wordt één van de duurste kunstwerken in Alblasserdam en omgeving. Enkele jaren is er gewerkt aan de uitwerking van het idee. Verder heeft IHC meegedacht bij de techniek, om ervoor te zorgen dat het wiegje, ondanks eb en vloed, altijd blijft drijven en schommelen om het water van de rivier. Hoeveel het kunstwerk precies kost, wil de stichting niet zeggen. De gemeente Alblasserdam heeft 15.000 euro meebetaald aan het kunstwerk. Verder hebben de ondernemersvereniging, de stichting Elshout, de provincie, de waterdriehoek en het Prins Bernhardfonds meebetaald. De stichting hoopt dat het wiegje minstens zo beroemd wordt als Manneken Pis in Brussel en De kleine zeemeermin in Kopenhagen.

Eerder vertelde de kunstenaar al uitgebreid over zijn kunstwerk. Dit verhaal is hier te lezen.

Van links naar rechts: burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam, stichtingsvoorzitter Elias Gijsen, penningmeester Martin van Horssen, bestuurslid sponsors Adri Maat, kunstenaar Roel Teeuwen en bestuurslid techniek Dirk Hamer.