ALBLASSERDAM – De coronavaccinatiebus van de GGD is weer vertrokken uit Alblasserdam. Ruim 500 mensen hebben zich afgelopen week laten vaccineren tegen het coronavirus. Dit kon in en bij de bus die verspreid over de week op het Scheldeplein, bij sporthal Blokweer, op het Wilgenplein en op sportpark Souburgh stond. De vaccinatiebus kwam naar Alblasserdam omdat de vaccinatiegraad daar relatief laag is, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Ondanks dat het op vrijdag mis ging met de doses, kijkt de GGD terug op een geslaagde actie met boven verwachting veel mensen die zich alsnog hebben laten vaccineren.

Diverse mensen kwamen in de afgelopen week toch met enige schroom en tegenzin naar de vaccinatielocatie. “Eigenlijk wil ik niet, maar ik heb het deze week toch gedaan. We hebben er thuis uitgebreid over gesproken en zijn van mening dat als we het niet doen, onze kinderen te veel buiten de maatschappij terecht komen. Dat willen we niet,” vertelde één van de aanwezigen. “Ik kom eigenlijk alleen voor m’n QR-code,” lachte een ander.

GGD-locatiehoofd Monique is blij dat mensen zich alsnog hebben laten vaccineren. “Ik vind het een enorm succes hier in Alblasserdam. Zeker als je dit aantal vaccinaties afzet tegen het aantal inwoners. Er is echt een hoge opkomst. Ik vind het fijn dat deze mensen alsnog de drempel over zijn gegaan. Dichtbij en in een vertrouwde omgeving. In plaats van ‘gelegenheid maakt de dief’ is het hier ‘gelegenheid maakt een gevaccineerde’.”

Bij sportcentrum Blokweer werden 137 mensen gevaccineerd, bij het Scheldeplein 111, dag 1 op het Wilgenplein waren dit er 65 en op dag twee waren dit er 81. Op sportpark Souburgh werden 138 mensen gevaccineerd. Dit is inclusief zestien van de 49 mensen die op het Wilgenplein een verkeerde hoeveelheid toegediend hebben gekregen en zaterdag voor een ‘herstelprik’ kwamen.

Wat de gemeente Alblasserdam betreft was de prikactie met de mobiele GGD-locatie in Alblasserdam voor de inwoners de ‘laatste kans’ op dichtbij en zonder afspraak te laten vaccineren. Dit werd ook aangekondigd in een bericht op de website van de gemeente. Op de vraag of er echt nooit meer een mogelijkheid komt om alsnog dichtbij en zonder afspraak te laten vaccineren tegen corona, antwoordt wethouder Jongmans: “Zoals het er nu naar uitziet gaat er na deze ronde geen vaccinatiebus meer naar Alblasserdam komen. Dit kan natuurlijk in de toekomst weer veranderen, maar de huidige plannen zijn om hierna alleen in de regio nog vaccinatielocaties te hebben.