ALBLASSERDAM  – Bij het vaccineren tegen corona in Alblasserdam is vrijdagmiddag 5 november 2021 een fout gemaakt. 49 personen hebben door het gebruik van een verkeerde spuit-naaldcombinatie een verkeerde dosis van het Pfizer-vaccin gekregen. “Iemand heeft een flinke misser gemaakt met de naalden en spuiten op elkaar zetten,” zo laat een medewerkster van de GGD weten. De 49 personen kregen een te lage dosis. Allen zijn gebeld en zijn opgeroepen voor een ‘herstelprik’, waarbij er nog een volledige dosis van het Pfizer-vaccin bij wordt geprikt.

Nog 1 injassen…
Eén van de gedupeerden laat aan Alblasserdamsnieuws weten boos en teleurgesteld te zijn. “Na heel lang twijfelen ben ik naar de bus gegaan om me dan toch maar te laten vaccineren. En dan word ik ineens door de GGD gebeld en wordt er gezegd dat ze slecht nieuws voor me hebben. Nu willen ze er bij iedereen nog één injassen, maar dat ga ik niet doen. Ik heb gisteren zeg maar een halve gehad en dan willen ze er nu nog een hele bij gaan zetten, maar dat is helemaal niet getest. Dan ga je als twijfelaar langs en maken ze zo’n blunder. Het is ongekend.”

Bloemetje
Het locatiehoofd van de GGD-vaccinatiebus baalt van de situatie. “We hebben namens de GGD breeduit excuses gemaakt aan de betrokkenen. Verder geven we vandaag mensen een bloemetje om onze verontschuldigingen te maken,” vertelt locatiehoofd Monique, die zaterdag aanwezig was bij de ‘prikbus’ op sportpark Souburgh.

Drempel over
Wat het extra zuur maakt, is dat het is gebeurd bij mensen die lang hebben getwijfeld om zich te laten vaccineren, beseft ook het locatiehoofd. Zij vertelt: “Wij vinden het vervelend dat zo’n fout is gemaakt, maar we vinden het nog vervelender voor de inwoner die toch die drempel over is gegaan, naar ons is toegekomen en ons het vertrouwen daarin heeft gegeven.”

Herstelprik
De 49 personen die het betreft, hebben volgens Monique uiteindelijk zo’n twintig procent te weinig aan vaccin gehad. Om dit te laten herstellen, moeten zij er een volledig dosis bij laten zetten. Monique: “Dat noemen we een herstelprik. Medisch gezien heeft het geen negatieve gevolgen, aldus de artsen. Maar het is natuurlijk wel heel zuur, want we proberen juist zulk goed werk te doen.”

12 herstelprikken
De fout is volgens het locatiehoofd alleen tijdens de prikactie op vrijdagmiddag 5 november 2021 op het Wilgenplein in Alblasserdam gemaakt. Zaterdag hebben twaalf mensen ervoor gekozen de ‘herstelprik’ te laten zetten. Zij ontvingen behalve die prik, een bos bloemen.