ALBLASSERDAM – Het aantal positieve coronatesten in Alblasserdam is in de afgelopen tien dagen (van 10-10 tot en met 19 -10) toegenomen met 136. Daarmee zijn er weer een stuk meer positieve testen dan in de afgelopen maanden. Waar Alblasserdammers besmet raken, is divers. Vooralsnog zijn er volgens Wesley van Veen, woordvoerder van de GGD Zuid-Holland Zuid, geen massabesmettingen op één locatie. “We zien geen grote clusters in het gebied. De enige verklaring die we kunnen geven, is de lage vaccinatiegraad in Alblasserdam.”

Van Veen vervolgt: “De vaccinatiegraad in Alblasserdam is zeventig procent en het gemiddelde in de regio is tachtig procent. Dat is de enige duiding die wij eruit kunnen halen.”

Kansen
Hoeveel van de 136 Alblasserdammers met een positieve coronatest gevaccineerd zijn en hoeveel er niet gevaccineerd zijn, is bij de GGD niet bekend. Van Veen: “Dat is niet bekend, maar als je niet gevaccineerd bent, is de kans op een besmetting aanzienlijk groter.” Hoeveel keer groter die kans is, is bij de GGD niet bekend. “Maar dat is over het algemeen wat ook het RIVM communiceert,” aldus Van Veen. Eerder was al wel door het RIVM bekendgemaakt dat mensen die gevaccineerd zijn tegen corona, minder vaak ernstig ziek worden van het virus en dus ook minder snel in het ziekenhuis terecht komen.

Klaar met corona
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam roept de inwoners op om te blijven opletten. Hij meldt: “Iedereen is klaar met corona zo lijkt het. Helaas is corona nog niet klaar met ons. Wekenlang scoorden we 0-5 besmettingen per dag. Afgelopen zes dagen was de score anders: 9, 10, 12, 19, 20, 21 per dag. Blijf opletten! Neem de hygiënemaatregelen in acht.”

3202 positieve testen
Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, zijn 3202 Alblasserdammers positief getest op corona. 47 positief geteste mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 22 Alblasserdammers, die positief getest waren, zijn overleden. In de afgelopen week is één vrouw uit Alblasserdam met corona opgenomen op de intensive care in het ziekenhuis. Hoewel zij wel twee keer gevaccineerd is, is haar toestand nog steeds zorgwekkend.

72 procent
Op het coronadashboard van de Rijksoverheid is te zien dat 73 procent van de volwassen Alblasserdammers de eerste inenting tegen corona heeft gehad, 72 procent is volledig gevaccineerd. Bij kinderen van 12 tot en met 17 jaar is dit ongeveer veertig procent.

Hoger dan gemeld
Verder meldt de Rijksoverheid dat de vaccinatiegraad in werkelijkheid hoger is, dan nu op de website is vermeld. “Dat heeft drie oorzaken:

  • Huisartsen en instellingen hebben een klein deel van de prikken die zij hebben gezet nog niet gemeld aan CIMS. De cijfers over het aantal gevaccineerde mensen zijn daardoor niet compleet.
  • In CIMS staan alleen de prikken die zijn gezet bij mensen die toestemming hebben gegeven om hun vaccinatie te registreren.
  • Mensen die twee prikken hebben gehad met twee verschillende vaccins, tellen op het dashboard nog niet mee als volledig gevaccineerd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin hebben gehad bij de huisarts en een tweede prik met BioNTech/Pfizer of Moderna bij de GGD.

Voor de leesbaarheid gebruikt het dashboard afgeronde getallen voor de vaccinatiegraad per leeftijdsgroep en per gemeente. We ronden alle getallen naar beneden af,” zo meldt de Rijksoverheid.

Landelijk ook stijging
Het RIVM meldt dinsdag 19 oktober 2021 dat er ook landelijk een flinke stijging van het aantal positieve testen is. “In de afgelopen week zijn er 44 procent meer positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het RIVM meldt als oorzaak van de stijging niet het niet-vaccineren, maar noemt ‘de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect’ als mogelijke verklaring van de stijging van het aantal positieve coronatesten in Nederland. De meeste besmettingen vonden in de afgelopen periode plaats in de leeftijdsgroepen onder de vijftig jaar.