Advertorial
Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk gespreksonderwerp en voor sommige mensen zelfs een manier van leven. Veel mensen stappen over op groene energie. Door bijvoorbeeld zonnepanelen te gebruiken en je ziet ook steeds meer windmolens. Er is wel een duurzame energiebron die vaak vergeten wordt. Denk bijvoorbeeld eens aan houtrestanten die niet meer kunnen worden verwerkt en ander overgebleven hout. Dit kun je gebruiken om te stoken en is een vorm van duurzaam te werk gaan.

Focus op rendement
Een goede manier om zo duurzaam mogelijk te verbranden is door te focussen op het rendement. Dit betekent zo min mogelijk warmteverlies. Een haard met een rendement van 80% betekent dat 80% van de warmte in je woonkamer blijft.

Let op het weer
Het is handig om het weer buiten te controleren voordat u gaat stoken. Perfect weer noemen we het als het winderig en niet mistig is. Dit omdat er anders een kans bestaat dat er rook rond je huis blijft hangen. Dit is natuurlijk slecht voor je gezondheid. Ook voor omwonenden zal het rook overlast veroorzaken.

Zwitserse stookmethode
Houtkachels worden vaak aangestoken met grote hoeveelheden hout en kranten. Dan wordt een aanmaakblokje meestal op de bodem van de verbrandingskamer geplaatst. Dit is niet de beste manier om vuur te maken. Hierdoor komt er veel rook vrij. Dit soort rook vormt al snel roet op je ramen. Dit kan het zicht op het vlammenspel verminderen. Als je volgens de Zwitserse methode stookt, kun je rookvorming sterk verminderen. Je plaatst de houten blokken kruislings van groot naar klein. Steek het dan van bovenaf aan. Op deze manier vermindert de rookproductie.

Energiezuinige haarden
Haardenexpert kent een assortiment met verschillende energiezuinige haarden. Een gashaard bijvoorbeeld, wordt over het algemeen beschouwd als een soort haard met een hoge uitstoot. Er zijn echter veel mogelijkheden om een gashaard duurzaam te maken. U kunt bijvoorbeeld de warmte van het vuur gebruiken om ruimtes te verwarmen. Zelfs de vloerverwarming kan worden verwarmd met een gashaard gesloten systeem. Bent u op zoek naar iets totaal anders? Oriënteer u dan eens op een cinewall haard kopen.