ALBLASSERDAM – De huurwoning aan de Mauritsstraat in Alblasserdam, waar anderhalve maand geleden een professionele hennepkwekerij werd aangetroffen, wordt voor drie maanden gesloten. Van 4 mei tot 4 augustus 2021 gaat de woning op slot, meldt de gemeente Alblasserdam donderdag 29 april 2021 in een persbericht. De maatregel is bedoeld als signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden.

De hennepkwekerij werd op 12 maart 2021 ontdekt na een anonieme tip. Tijdens een binnentreding door de politie werd een grote, professioneel ingerichte hennepkwekerij aangetroffen in de woning. De politie trof een hennepkwekerij aan die bestond uit 247 hennepplanten, assimilatielampen, tijdklokken, klimaatbeheersing, een afzuiginstallatie en een watervat. De stroomvoorziening voor de kwekerij werd illegaal afgenomen.

In een persbericht van de gemeente wordt het besluit om de huurwoning van Woonkracht10 voor drie maanden te sluiten, nader toegelicht: “De burgemeester wil met de sluiting van panden waar op een professionele bedrijfsmatige wijze drugs worden geproduceerd, de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen hard wordt opgetreden.”

De gemeente vervolgt: “Het aanpakken van de productie en handel in verdovende middelen heeft grote prioriteit. Deze vorm van criminaliteit brengt gevaren met zich mee en werkt ondermijnende criminaliteit in de hand, zoals het witwassen van geld. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring leert dat dit leidt tot een grotere meldingsbereidheid.”

Op de vraag waarom de woning pas anderhalve maand, na het aantreffen en opruimen van de wietkwekerij, wordt gesloten, antwoordt burgemeester Jaap Paans: “De officiële procedure is dat huurder en eigenaar een vastgestelde periode van tijd hebben gehad om te reageren. Helaas konden we formeel pas deze stap zetten na 1,5 maand.”

Eerder dit jaar werd in een andere huurwoning van woningcorporatie Woonkracht10, een huis aan de Waalsingel, ook een soortgelijke hennepkwekerij opgerold, nadat daar brand ontstond. Deze woning werd niet gesloten. Dit blijkt te maken te hebben met een aangepaste aanpak, meldt Paans. Paans: “Bij de Waalsingel heeft, naar mijn weten, Woonkracht10 de huurder uitgezet. Nu we vaker en kort achter elkaar dit soort ontruimingen meemaken, is de aanpak, in overleg met Woonkracht10, aangepast, als signaal naar de samenleving.”

Een woordvoerster van Woonkracht10 laat weten dat de woningcorporatie zich bij het besluit van de burgemeester neerlegt. “Het is de wet en zo zijn nu eenmaal de regels. Als woningcorporatie hebben wij zelf ook een zerotolerancebeleid op hennepkwekerijen. Het huurcontract wordt ontbonden en de kosten om zo’n huis op te knappen, worden verhaald op de huurder.”

 

De gemeente meldt verder: “Ontruiming door de politie vindt plaats op basis van het strafrechtelijk regime, zij treffen een hennepkwekerij aan en ontruimen (en vernietigen deze) op basis van hun bevoegdheid. Het 2e traject is de sluiting van het pand. Dat geschiedt op grond van de bevoegdheid van de gemeente, oftewel de bestuursrechtelijk grond. Dit traject neemt wat meer tijd in beslag, vandaar dat sluiting later volgt. Hierdoor heeft de gemeente ervoor gezorgd dat de juridisch juiste procedure is gevolgd. Wat betreft de tweede vraag heeft de gemeente een drugsbeleid. In dit beleid staat aangegeven welke stappen de gemeente kan en moet nemen op het moment van een constatering van een hennepkwekerij. De gemeente heeft altijd de mogelijkheid om een pand direct te sluiten op het moment dat een hennepkwekerij wordt geconstateerd, maar alles hangt af van de omstandigheden van het geval en of er sprake is van verzwarende omstandigheden.  De gemeente merkt de laatste maanden een stijging in het aantal gevallen dat een hennepkwekerij is aangetroffen. In eerste instantie heeft de gemeente een waarschuwing verzonden aan de huurder en verhuurder van de Waalsingel met als boodschap dat dergelijke praktijken in de gemeente niet worden geaccepteerd en is een signaal aan de verhuurder afgegeven dat zij ook zelf verantwoordelijk zijn om dergelijke praktijken tegen te gaan. Daarnaast is de gemeente in gesprek gegaan met de verhuurder en heeft hierbij aangegeven dat ze in het vervolg strenger zouden optreden op het moment dat een dergelijke situatie zich opnieuw zou voordoen. Dat is nu het geval.”

 

De gemeente hanteert een zero tolerance beleid wat betreft drugsgerelateerde activiteiten en weegt alle betrokken omstandigheden hierbij af. Zo kan het in de toekomst ook zijn dat in het ene geval eerst een waarschuwing wordt gegeven en in het andere geval direct over gegaan wordt tot sluiting (op het moment dat er verzwarende omstandigheden spelen).