ALBLASSERDAM – De huurwoning aan de Mauritsstraat in Alblasserdam, waar anderhalve maand geleden een professionele hennepkwekerij werd aangetroffen, wordt voor drie maanden gesloten. Van 4 mei tot 4 augustus 2021 gaat de woning op slot, meldt de gemeente Alblasserdam donderdag 29 april 2021 in een persbericht. De maatregel is bedoeld als signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden.

De hennepkwekerij werd op 12 maart 2021 ontdekt na een anonieme tip. Tijdens een binnentreding door de politie werd een grote, professioneel ingerichte hennepkwekerij aangetroffen in de woning. De politie trof een hennepkwekerij aan die bestond uit 247 hennepplanten, assimilatielampen, tijdklokken, klimaatbeheersing, een afzuiginstallatie en een watervat. De stroomvoorziening voor de kwekerij werd illegaal afgenomen.

In een persbericht van de gemeente wordt het besluit om de huurwoning van Woonkracht10 voor drie maanden te sluiten, nader toegelicht: “De burgemeester wil met de sluiting van panden waar op een professionele bedrijfsmatige wijze drugs worden geproduceerd, de openbare orde herstellen, herhaling voorkomen en het signaal afgeven dat hiertegen hard wordt opgetreden.”

De gemeente vervolgt: “Het aanpakken van de productie en handel in verdovende middelen heeft grote prioriteit. Deze vorm van criminaliteit brengt gevaren met zich mee en werkt ondermijnende criminaliteit in de hand, zoals het witwassen van geld. Zichtbare sluitingen zijn een signaal naar drugscriminelen en buurtbewoners dat wordt opgetreden. De ervaring leert dat dit leidt tot een grotere meldingsbereidheid.”

Op de vraag waarom de woning pas anderhalve maand, na het aantreffen en opruimen van de wietkwekerij, wordt gesloten, antwoordt burgemeester Jaap Paans: “De officiële procedure is dat huurder en eigenaar een vastgestelde periode van tijd hebben gehad om te reageren. Helaas konden we formeel pas deze stap zetten na 1,5 maand.”

Eerder dit jaar werd in een andere huurwoning van woningcorporatie Woonkracht10, een huis aan de Waalsingel, ook een soortgelijke hennepkwekerij opgerold, nadat daar brand ontstond. Deze woning werd niet gesloten. Dit blijkt te maken te hebben met een aangepaste aanpak, meldt Paans. Paans: “Bij de Waalsingel heeft, naar mijn weten, Woonkracht10 de huurder uitgezet. Nu we vaker en kort achter elkaar dit soort ontruimingen meemaken, is de aanpak, in overleg met Woonkracht10, aangepast, als signaal naar de samenleving.”

Een woordvoerster van Woonkracht10 laat weten dat de woningcorporatie zich bij het besluit van de burgemeester neerlegt. “Het is de wet en zo zijn nu eenmaal de regels. Als woningcorporatie hebben wij zelf ook een zerotolerancebeleid op hennepkwekerijen. Het huurcontract wordt ontbonden en de kosten om zo’n huis op te knappen, worden verhaald op de huurder.”