ALBLASSERDAM – Bij de moskee aan de Anjerstraat in Alblasserdam is vrijdag 9 april 2021 voor het eerst de openbare gebedsoproep azan ten gehore gebracht. Een paar minuten voor 14.00 uur klonken de Arabische klanken door drie luidsprekers op en aan de moskee. In opdracht van de gemeente werden op drie locaties geluidmetingen gedaan door de OmgevingsdienstZHZ. De eerste resultaten laten een geluidsniveau zien van ongeveer 63 decibel. Ongeveer dertien decibel meer dan het omgevingsgeluid zonder azan.

Hoort bij de Islam
Voor veel moslims was het vrijdag een bijzonder moment. “De azan is iets dat ons als moslims verbindt. Het hoort bij de islam en ik ben blij dat we de vrijheid krijgen om dit te doen. Voor ons is dit belangrijk,” vertelt één van de bezoekers. De gebedsoproep is in het Arabisch. De meeste Turken in Alblasserdam spreken, lezen en verstaan geen Arabisch, maar kennen wél de azan. “Het Arabisch is de grondtaal voor de islam,” legt één van de aanwezige mannen uit.

Rustig
In de buurt wordt enigszins opgelucht gereageerd. Daar waar het een dag eerder ontaardde in bedreigingen en gescheld van beide kanten, bleef het vrijdag rustig. “Ik moet eerlijk toegeven dat het minder heftig is dan ik had verwacht. Bij ons binnen hoor je er bijna niets van. Ik hoop wel dat ze ook echt dit geluidsniveau dan aan zullen houden en dat het volgende week niet ineens dubbel zo hard is,” vertelt een buurtbewoonster. Een andere buurman beaamt dat het geluidsniveau goed te doen was in zijn woning. “Maar voor mij was dat niet eens zozeer het probleem. Er speelt al een tijd meer in de wijk. Er is overlast en het gedoe met de azan was de druppel.” Morele bezwaren zijn er vanuit de buurt ook nog steeds. Diverse buurtbewoners vinden het ongepast dat in hun wijk wordt omgeroepen dat Allah de grootste is. “Voor ons heel confronterend en beledigend.”

Acceptabel
Burgemeester Jaap Paans was ook aanwezig. Hij vertelde na afloop: “Ik vond het geluid niet overdreven zwaar in volume, maar goed, we moeten nog zien hoe de mensen in de buurt het ervaren hebben, want zij gaan dit straks elke week horen. Mijn advies is: blijf met elkaar in gesprek en zorg nu dat je het geluidsniveau van vandaag aanhoudt. Dat lijkt een acceptabel niveau.”

Fazli Kafa, die in de afgelopen dagen optrad als woordvoerder namens de moskee, liet na afloop weten blij te zijn dat vrijdag alles zonder gedoe is verlopen. “Er was natuurlijk een zekere spanning omheen. Ik ben blij dat de rust bewaard is gebleven. De eerste reacties zijn ook goed.”

Ruim 4 minuten
Vooraf was aangekondigd dat de azan maximaal twee minuten zou gaan duren. Vrijdag bleek de ingezongen gebedsoproep ruim vier minuten te duren. Moskeevoorzitter Orhan Yilmaz legde uit: “We hebben gekozen voor een mooie stem van een professionele zanger. Die laat langere pauzes tussen zijn zinnen. Als wij zelf de azan uitspreken, gaat dat sneller.”

Herstel
De komende tijd gaat er gewerkt worden aan bemiddeling tussen de buurtbewoners en de mensen van de moskee. Daarbij zal ook de Stichting Welzijn Alblasserdam een rol spelen.

De Omgevingsdienst laat binnenkort aan de gemeente de conclusies over de geluidsmetingen weten. Er is op drie plekken gemeten, zodat voor in de toekomst is vastgelegd op welk volume de azan de eerste keer klonk.

Foto’s: Peter Stam
Filmbeelden: Dave en Peter Stam.