ALBLASSERDAM – Het vuurwerkverbod dat in Nederland van kracht was tijdens de jaarwisseling 2020 / 2021, heeft in Alblasserdam geen positief effect gehad op de luchtkwaliteit en vernielingen in de buitenruimte. De schade aan gemeentelijke eigendommen bedraagt op dit moment 9500 euro en dan is nog niet eens alle schade geïnventariseerd. Het schadebedrag is op dit moment, dinsdag 5 januari, al 1250 euro hoger dan vorig jaar.

“De ervaring leert dat het bedrag de komende week nog oploopt naar aanleiding van de totale inventarisatie. We verwachten aan het einde van deze week het exacte totale bedrag in beeld hebben,” laat een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam weten.

In Alblasserdam werden vooral veel prullenbakken opgeblazen Verder werd een ruit van een bushokje kapot gemaakt. Ook ontstond er voor duizenden euro’s schade aan de jongerenontmoetingsplek aan de Rembrandtlaan. Of er daders zijn gepakt, is nog onduidelijk.

Ook de luchtkwaliteit werd er in het dorp niet beter op. Er was met 179,20 microgram fijnstof (PM10) per kubieke meter lucht, 18 microgram meer fijnstof in de lucht dan een jaar eerder.