KINDERDIJK – Oud-molenaar Adri Stam uit Kinderdijk is woensdag 2 december 2020 op 93-jarige leeftijd overleden. Om die reden stond een aantal molens bij Kinderdijk woensdag al in de rouwstand. Aanstaande maandag, op de dag van de begrafenis, staan nog meer molens in Kinderdijk en de Alblasserwaard in de rouw. Adri Stam maalde tientallen jaren op diverse molens in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland. In het dagelijks leven was Stam bakker in Kinderdijk.

Ouderling
Op jonge leeftijd beoefende hij het bakkersvak in de bakkerij van zijn vader, die hij later van hem overnam. Verder was de Kinderdijker sinds 1972 ouderling in de Oud Gereformeerde Gemeente te Kinderdijk in Alblasserdam. In september 1991, toen Stam vijftig jaar bakker was, ontving hij uit handen van burgemeester J. de Jonge een koninklijke onderscheiding.

Begrafenis
Adri Stam, die overleed aan de gevolgen van het coronavirus, wordt aanstaande maandag, 7 december 2020, in besloten kring begraven in Nieuw-Lekkerland.

Molens in rouwstand
Woensdag werden de Lage Molen, waar Adri op heeft gemalen en de Hoge Molen, waar zijn broer Ai (Arie) op maalde, tegelijkertijd in de rouwstand gezet. Ook korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland deed mee aan het eerbetoon. Donderdag is door de bewonerscommissie Molens Kinderdijk aan alle molenaars gevraagd om aanstaande maandag alle molens van het Werelderfgoed Kinderdijk en de molens van de SIMAV in de Alblasserwaard in de rouwstand te zetten.

Afscheid van een generatie
De bewonerscommissie licht toe waarom er verzocht wordt de molens in de rouwstand te zetten: “Met het heengaan van Adri Stam, bakker Stam, nemen we voor ons gevoel, afscheid van een generatie molenaars. Niet opgeleid door het Gilde, maar gedreven door passie voor de molens. Adri was sinds zijn zesde betrokken bij de molens en was in de oorlog als kind aan huis bij Arie(Aai) Hoek op de vierde molen. Hij heeft gemalen op de Derde van de Overwaard en laatstelijk op de Lage Molen van Lekkerland, soms samen met zijn broer Arie van de naastgelegen Hoge Molen.”

Door het raam
De bewonerscommissie van de molens in Kinderdijk vervolgt: “De bakker was niet meer actief als molenaar, maar hij keek dagelijks meerdere keren door het raam van zijn woning aan de Molenstraat, naar de molens. Onder molenaars was ‘de bakker’ synoniem met ‘Adri Stam’. Een Kinderdijkse molenaar is heengegaan. We willen jullie vragen om jullie molen in de rouw te zetten op de dag van de begrafenis. De begrafenis vindt maandagochtend 7 december plaats.”

Symboliek
De rouwstand van een molen houdt in dat de onderste wiek voorbij de molen staat. Dit symboliseert dat iets ‘voorbij’ is.

In verband met de begrafenis van ‘opa Stam’, zijn beide winkels van Bakkerij Stam aanstaande maandag, 7 december 2020, de hele dag gesloten.

De Lekkerlandse molens. Rechts de Lage, de molen van Adri Stam. Links de Hoge, de molen van zijn broer Aai. Foto: Peter Paul Klapwijk.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt op 20 mei 2006 en zijn afkomstig uit het archief van A. W. van der Wal.