ALBLASSERDAM – De rechtbank heeft dinsdag 20 oktober 2020 twee broers uit Alblasserdam veroordeeld voor de mishandeling van een nu 27-jarige man uit Alblasserdam. De derde medeverdachte van 28 jaar oud werd door de rechtbank vrijgesproken. De mishandeling vond plaats op 8 mei 2018 in de Maasstraat in Alblasserdam. Er werd onder meer een stuk van het haar van het slachtoffer geknipt. “Deze vorm van eigenrichting is onaanvaardbaar,” oordeelt de rechtbank.

Haren
De 27-jarige hoofdverdachte en zijn 30-jarige broer hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan openlijk geweld, door het slachtoffer en zijn scooter naar de grond te werken, het slachtoffer te schoppen tegen het lichaam en te slaan en schoppen tegen het hoofd van de man. “Ook is er aan de haren getrokken en is er met eens schaar een stuk haar van het slachtoffer afgeknipt. Daarnaast heeft de verdachte het slachtoffer tegen een hek geduwd en een schaar tegen zijn keel gehouden of gedrukt,” aldus de rechtbank.

Overleden moeder
De inhoudelijke behandeling van de zaak vond twee weken geleden plaats in de Rotterdamse rechtbank. De 27-jarige hoofdverdachte was bij die zitting aanwezig. De andere twee verdachten waren afwezig. De hoofdverdachte vertelde tijdens de behandeling dat hij op de bewuste 8 mei, twee jaar geleden, het slachtoffer zag zitten in de Maasstraat en dat hij boos op de man was, omdat er online door het slachtoffer gescholden werd op zijn net overleden moeder. De verdachte besloot om de schaar te zitten in de trotst van het slachtoffer: zijn lange krullende haar.

Eigenrichting
“Als gevolg van het toepaste geweld door de verdachte heeft het slachtoffer steekwondjes in de linker handpalm en linker pink opgelopen. Het geweld is pas gestopt na ingrijpen door omstanders. De verdachte pleegde dit feit als reactie op niet gepaste uitlatingen van het slachtoffer over de overleden moeder van de verdachte en zijn mededader. Deze vorm van eigenrichting is onaanvaardbaar. Voor het slachtoffer moet wat hem is overkomen, behalve een pijnlijke, ook een zeer angstige, vernederende en bedreigende situatie zijn geweest. Daarnaast roepen dergelijke gedragingen gevoelens van onveiligheid in de samenleving op, vooral omdat de vechtpartij in het openbaar plaatsvond waar diverse mensen getuigen van zijn geweest,” zo oordeelt de rechtbank.

Schadevergoeding
Het slachtoffer eiste ruim 13.000 euro als schadevergoeding, maar die claim wijst de rechtbank grotendeels af. De materiële schade is volgens de rechtbank onvoldoende onderbouwd. De 10.000 euro immateriële schade vindt de rechtbank niet ‘billijk’. De rechtbank oordeelt dat de twee veroordeelde broers samen in het totaal 500 euro verschuldigd zijn aan de geslagen, geschopte en geknipte dorpsgenoot.

Uitspraak
De hoofdverdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Het Openbaar Ministerie had het dubbele aantal uren geëist. De 30-jarige broer, die bij de mishandeling aanwezig zou zijn geweest en wat de rechtbank medeplichtig is, is veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De officier van justitie had tegen de man 150 uur werkstraf geëist. Aanvankelijk leek de straf voor de 30-jarige nog een stuk hoger uit te pakken, omdat de mishandeling plaatsvond in zijn proeftijd na een eerdere veroordeling. De Alblasserdammer was namelijk op 28 juni 2016 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand, met een proeftijd van 2 jaar vanwege – mishandeling, inbraak / diefstal, drugsbezit en het niet houden aan een gedragsaanwijzing. De rechtbank vindt echter dat de maand celstraf niet meer opgelegd hoeft te worden, omdat de veroordeling al ruim vier jaar geleden plaatsvond en de overtreding plaatsvond op het moment dat de proefperiode bíjna was afgelopen. De derde medeverdachte (28) is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Hoger beroep
In de komende twee weken kunnen de verdachten en het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Als dit niet gebeurt, is het vonnis definitief.